VIJESTI

CCI poziva zastupnike u Skupštini KS da podrže zakon o obrazovanju odraslih

Organizirana ulična akcija na Trgu djece Sarajeva

Fena

6.10.2015

Uličnom akcijom organiziranom danas na Trgu djece Sarajeva predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) žele skrenuti pažnju na važnost donošenja zakona o obrazovanju odraslih u Kantonu Sarajevo. 

Od zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo traže da bezuvjetno podrže donošenje tog zakona na sjednici koja je zakazana za sutra. 

Ministar obrazovanja KS-a Elvir Kazazović novinarima je kazao da je Vlada KS-a najavila kao prioritet donošenje zakona o obrazovanju odraslih. 

- Zakon nam je neophodan zbog neutvrđenosti tržišta rada sa zahtjevima, imamo primjedbe poslodavaca da nemamo educiranu radnu snagu i da je neophodno da se uradi dokvalifikacija i prekvalifikacija - istakao je. 

Program- menadžer CCI-a Adis Arapović smatra da zakon o obrazovanju odraslih ima višestruku korist. Mišljenja je da bi doprinio smanjenju nezaposlenosti. 

Istakao je da taj zakon donosi sistematičnu i strukturalnu promjenu te omogućava poslodavcima da na jednostavan način dođu do stručne radne snage, a ujedno nezaposlenima omogućava instrumente za dokvalifikaciju. 

- Jedan aspekt tog zakona je borba protiv nepismenosti, a drugi omogućavanje cjeloživotnog učenja - dodao je Arapović. 

Predstavnici CCI-a na Trgu djece Sarajeva bit će do 15.00 sati.