BIH

PO PRVI PUT U BIH: U Zenici otvorene prostorije za dojenje kao olakšica majkama

U Predškolskom dispanzeru JU Dom zdravlja

Autor:D. Pa.

6.10.2015

U Zenici je danas u okviru realizacije kampanje koju provodi Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, povodom obilježavanja Svjetske sedmice dojenja sa motom „Najbolji izbor za oboje“, upriličeno svečano otvorenje prostorija za dojenje u Predškolskom dispanzeru JU Dom zdravlja Zenica.

- Uspješno realizirana kampanja rezultirala je značajnim odzivom privrednih subjekata koji su pružili podršku realizaciji projekta ustupanjem prostora za dojenje unutar svojih objekata koji su označeni sa naljepnicom koja asocira na dojenje, kao i pružanjem adekvatnih prostorija za dojenje na mjestu čestog boravka majki dojilja, a to je predškolski dispanzer Doma zdravlja – pojašnjavaju iz Zavoda.

img-3522

Svečanom otvorenju prisustvovali su ministar zdravstva, predstavnici kompanije partnera projekta i drugi.

Prostorije za dojenje omogučit će majci koja je dovela svoje dijete na pregled (na "bolesnoj" strani) ili na redovnu vakcinaciju ili po savjet (na "zdravoj" strani predškolskog dispanzera) da u miru i adekvatnim uslovima nahrani svoje dijete.

Ovakve prostorije normalna su pojava u svijetu, ali su prve u Zenici, kantonu kao i u BiH.

- Nećemo se zadržati samo na prostorijama dječijeg dispanzera Doma zdravlja Zenica, već nam je cilj iste prostorije formirati na još nekoliko lokacija širom kantona. Majke su često zbog osude dojenja na javnom mjestu primorane da provode vrijeme u kući. Upravo ovakve prostorije omogučit će im šetnju i uživanje sa bebom na svježem zraku, uz mogućnost da nahrane svoje dijete na miru zaštićene od pogleda. – ističu iz Zavoda ZDK za "Avazov" portal.