GLOBUS

Snowden izrazio želju da se vrati u SAD i ode u zatvor

Edward Snowden čeka odgovor američkih zvaničnika

Fena

6.10.2015

Edward Snowden izjavio je da je ponudio da se vrati u Sjedinjene Države i da ode u zatvor zbog objavljivanja detalja programa Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) o presretanju podataka elektronske komunikacije u velikom obimu.

Bivši službenik NSA otputovao je u Moskvu prije dvije godine nakon što je objavio informaciju o prethodno tajnim ovlastima za prisluškivanje i suočava se s optužbama u SAD-u za koje bi mogao dobiti zatvorsku kaznu do 30 godina.

Snowden je izjavio za BBC da se "dobrovoljno nudio vladi u više navrata da ode u zatvor" ali da nije dobio zvaničnu ponudu o nagodbi.

Kazao je da su "oni do sada govorili da me neće mučiti, ali nismo otišli mnogo dalje od toga".

U intervjuu za program "Panorama" BBC-ja, Snowden je izjavio da on i njegovi advokati čekaju na američke zvaničnike "da nam odgovore".

Tokom ove godine američki državni tužilac Eric Holder izjavio je da je nagodba sa Snowdenom moguća.

Snowdenova otkrića o NSA, britanskoj GCHQ i drugim obavještajnim agencijama izazvala su međunarodnu debatu o ovlastima špijunskih službi da nadziru lične komunikacije i oko balansa između sigurnosti i prava na privatnost.

Kritičari tvrde da su njegova otkrića naškodila sposobnosti SAD-a i njihovih saveznika u borbi protiv terorizma. Zamjenik direktora FBI Mark Giuliano izjavio je za BBC da je Snowden izdajnik.

- Pitanje je, ako sam izdajnik, koga sam izdao? Pružio sam sve informacije američkim novinarima i slobodnom društvu općenito. Platio sam cijenu za to, ali osjećam se lagodno zbog odluka koje sam donio. Osjećam se blagoslovljeno - izjavio je Snowden.