SPORT

Promocija filma "Tuzlanski olimpijci"

Svečano u Tuzli

E. M.

6.10.2015

Fakultet za Tjelesni odgoj i sport pri tuzlanskom Univrzitetu, organizovao je i međunarodni 8.po redu kongres "Sport i zdravlje", na kojem je upriličena i filmska promocija. Riječ je o dokumentarcu "Tuzlanski olimpijci", a glavni akteri su dva bivša proslavljena atletičara, Zlatan Saračević i Vinko Galušić.

U filmu se pojavljuju i drugi tuzlanski sportisti koji su učestvovali na Olimpijadama, a svoje uspomene sa najvećih sportskih igara podjelila je i Svjetlana Ceca Kitić, svojevremeno najbolja rukometašica svijeta.

Film je inače sniman u koprodukciji Fakulteta za Tjelesni odgoj i sport i Akademija dramskih umjetnosti u Tuzli. Na ideju je došao autor Almir Atiković, koji je bio u ulozi i scenariste, a ekipu su još činili: Zoran Pavljašević (reditelj i producent), Naida Jašarević (asitent produkcije) i snimatelj Amar Mehmedinović.

- Sort inače spaja ljude širom svijeta,a svakako da je kruna jednog aktivnog sportiste učešće na Olimpijadi. To za mene pričinjava izuzetnu čast,kao i ulazak u istoriju Međunarodnog olimpijskog komiteta. Drago mi je da je film ugledao svjetlost dana i da su svi sportisti iz Tuzle, koji su bili na Olimpijadama dali svoj doprinos.- rekao je Saračević.

Prema riječima dekana tuzlanskog fakulteta, Alena Kapidžić, cilj kongresa je animiranje i promocija sporta i zdravlja, a aktivnosti će biti nastavljena i danas, kada je predviđeno otvaranje Muzeja tuzlanskih olimpijaca.

Inače, veliki broj bivših sportaša, među kojima su bili: Razija Mujanović, Mara Lakić – Brčaninović, Damir Mulaomeroić, Senjanin Maglajlija, Mirza Džomba, Mihajlo Vuković, uveličali su ovaj događaj.