GLOBUS

RUSI OBJAVILI NOVI SNIMAK Uništili 20 tenkova, skoro tri hiljade militanata u bijegu

Izvještaji iz Rusije i Sirije

(Al. Ti.)

6.10.2015

Ruski vojni avioni Suhoj u ponedjeljak su gađali deset meta ISIL-a u raznim regijama Sirije, pohvalilo se rusko ministarstvo odbrane. U ovim je napadima uništeno 20 tenkova i raketna bacača u Homsu.

"Tokom dana, ratni avioni Suhoj-34, Suhoj-24M i Suhoj-25 napravili su ukupno 15 preleta iz zračne baze Khmeimim. Zračni napadi su usmjereni na 10 meta Islamske države u Siriji", rečeno je iz ministarstva odbrane.

Nekoliko Su-25M-a, zajedno sa SU-24, izveli su napade na dvije ISIL mete na istoku Homsa. 'Oko 20 jedinica tenkova T-55, koje su militanti prisvojili od sirijske vojske, uništeni su, kao i tri raketna bacača', stoji u saopćenju.

Video kojeg je objavilo ministarstvo također je pokazalo napad na skladište oružja ISIL-a u Homsu. 'Svijetle točke potvrđuju detonacije oružja koja je uzrokovao direktan udar zračnih bombi. Gusti dim je dokaz požara u skladištu', kažu Rusi.

Koalicija predvođena SAD-om izvijestila je kako je u ponedjeljak obavila zračne napade u blizini Palmire s 'neuvjerljivim rezultatima'. Ruski bombarderi Su-34 uništili su sjedište ISIL-a i zapovjedno mjesto u Aleppu.

Oko 30 vozila militanata, uključujući tenkove uništeni su u pošumljenom području u blizini grada Idliba na sjeverozapadu Sirije. 'Imamo nepobitne obavještajne podatke, uključujući komunikaciju među militantima na tom području, koji dokazuju da smo uništili i napravili štetu na oklopnim vozilima terorista', kaže ministar odbrane Rusije. Rusi su kazali kako imaju podatke o velikom broju militanata koji napuštaju redove ISIL-a.

Procjenjuje se da je oko 3.000 boraca ISIL-a, kao i članovi iz redova pobunjenika drugih skupina koje su u Siriji bore protiv Assadova režima, pobjeglo iz borbenih jedinica u Jordan jer se boje novih napada Sirijske vojske uz pomoć ruskih snaga, vojni službenici kazali su za novinsku agenciju RIA, prenosi RT.

Dok se američke snage koncentriraju na uništenje ISIL-a, Rusi i Sirijci ciljaju i druge pobunjenike. Sirijci su tako nedavno artiljerijom napali nekoliko skupina, među kojima je i al-Nusra. U tom su sukobu, prema vojnim izvorima vođene su borbe između Sirijaca i stranih boraca. Pobunjenici i stranci su se povukli, kaže izvor, u strahu od žešćih napada ruskih i sirijskih vojnih snaga.

Upravo je to izazvalo veliku reakciju masovnog bijega militanata iz redova pobunjeničkih skupina u Jordan. A sirijski ministar informacija Omran al-Zoubi, kazao je kako se radi o najmanje 3.000 boraca iz Islamske države, al-Nusre i Jaisha al-Yarmouka.

U nedjelju su sirijske vlasti objavile kako su izvele niz napada na borce Islamske države i al-Nusre u predgrađima Damaska te u provincijama Deir ez-Zor i Homs. Tvrde da je u Deir ez-Zoru je ubijeno 160 militanata.

Rusi su s operacijama protiv sirijskih pobunjenika počeli 30. septembra, na molbu predsjednika Sirije Bashara al-Assada.