CRNA HRONIKA

BRATUNAC Policija pojačala patrole u potrazi za bombašima

Građani još u panici nakon dvije eksplozije

S. SMAJLOVIĆ

6.10.2015

Nakon dvije eksplozije koje su se dogodile u nedjelju između pet i osam sati, kada su potpuno uništena dva automobila i oštećeno nekoliko stambenih i drugih objekata, građani Bratunca na lijevoj obali Drine uznemireni su.
        
Uništena vozila
    
Pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bratunac, kako su nam jučer kazali, još su nepoznati motivi i počinioci ovih eksplozija. Policija nije utvrdila ni jesu li ova dva slučaja povezana, budući da se Radivoje Đurković (48), vlasnik picerije „Rafaelo“ u Bratuncu, i Dejan Jovičić (36), pripadnik Granične policije BiH, zvorničke jedinice, nisu poznavali, potvrđeno nam je u SJB Bratunac. 

bomba-djuric

Đurković: Pokrenuo motor

Prva eksplozija dogodila se u nedjelju na parkiralištu ispred zgrade u naselju Lamele, kada je uništen automobil Passat u vlasništvu Dejana Jovičića. Tri sata kasnije u eksploziji nepoznate naprave u Drinskoj ulici uništen je automobil Opel Insignia vlasnika picerije Radivoja Đurkovića. Automobil je eksplodirao kada je Đurković stavio ključ u bravu i pokrenuo motor. Đurković je preživio eksploziju, dok je vozilo potpuno uništeno. 
        
- Izašao sam iz vozila i shvatio da nisam povrijeđen. Nije mi jasno kome je ovo trebalo. Radim svoj posao i ni s kim se nikada nisam zamjerio - kazao je Đurković.

Panika i strah

Nakon ove dvije nedjeljne eksplozije, vlada panika među građanima Bratunca i Srebrenice. Strah je još veći nakon što je na nekoliko punktova u ove dvije susjedne općine pojačana policijska naoružana patrola i što motivi ovih eksplozija još nisu poznati. 

bomba-bratunac-6

Ispred zgrade uništen Passat

Jovičić i Đurković smatraju da ovaj slučaj nema nacionalne motive, jer u ove dvije općine u posljednjih nekoliko godina nije bilo takvih ispada.