VIJESTI

PROJEKTI U SEON-u 7 zemalja iz jugoistočne Evrope

Savez "Organsko FBiH" širi mrežu proizvođača

M. D. - I. H.

6.10.2015

Savez „Organsko FBiH" kroz svoje promotivne aktivnosti nastavlja širiti mrežu organskih proizvođača jugoistočne Evrope. Tako su imali radni sastanak s regionalnom agencijom GIZ iz Njemačke, koja je odlučila podržati mrežu SEON. 

Radni sastanak

Inače, SEON je registriran u Berlinu, a predsjednik Saveza „Organsko FBiH" Sejad Herceg je prvi koordinator za uspostavljanje zajedničke mreže na prostoru jugoistočne Evrope. Članice su Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija i Bugarska. 

- Imali smo radni sastanak na Jahorini 8. i 9. septembra i uspostavili glavne ciljeve koje trebamo ostvariti i upotpuniti u prvoj fazi. Trebamo pripremiti koordinatora mreže koji će raditi sa svim zemljama i uspostaviti centre za koordinaciju na lokalnom i državnom nivou. Trebamo izraditi projekt koji će pomoći svim organskim proizvođačima da dobiju informacije. Oni će na internet-stranici imati sve informacije kako i na koji način pokrenuti organsku proizvodnju, kako plasirati proizvode, uvezati certifikacijske kuće i sve ostalo - rekao nam je Herceg. 

Treća sadnja

Imali su pripremni sastanak u Srbiji, gdje je održan i 9. forum za organsku proizvodnju u jugoistočnoj Evropi. Također su pripremali radionice za konačni radni sastanak u Subotici. 

Ove godine je treća jesenja sadnja organske i konvencionalne maline. Međunarodna agencija IFAS će to podržati u sedam općina Srednjobosanskog kantona i dati dio sredstava za proizvođače.  

Smanjiti siromaštvo

- U konačnici, nadamo se da će ovaj i svi drugi projekti koje Savez implementira smanjiti siromaštvo. Ljudi u ruralnim područjima uspjet će da ostvare stotine radnih mjesta u sektoru organske proizvodnje.