VIJESTI

ŠTURLIĆ Derviševići na 7 duluma uzgajaju jagodu, malinu, papriku i kivano

Bračni par uspješno se bavi poljoprivrednom proizvodnjom

S. JAPIĆ

6.10.2015

Iz godine u godinu bračni par Hakija i Ajša Dervišević iz naselja Šturlićka Platnica u cazinskoj MZ Šturlić, postiže sve bolje rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Nove kulture

Poljoprivredom su se intenzivnije počeli baviti prije četiri godine, a trenutno na površini od 7 duluma uzgajaju jagodu, malinu i papriku. Ove godine uveli su i nove kulture, feferone te egzotični kivano, koji je ustvari afrička rogata dinja. 

- Prvo smo krenuli s uzgojem krastavca kornišona, a od 2011. godine počeli smo se intenzivno baviti jagodom i malinama. Trenutno imam jedan dulum dvogodišnje i dva duluma jednogodišnje maline, zatim dva duluma jagode, dulum paprike babure i pola duluma holandskog slatkog feferona. Na jedan manji dio zemljišta zasijao sam i afrički kivano, odnosno afričku rogatu dinju. Polako proširujemo proizvodnju i uvodimo nove poljoprivredne kulture - kaže Hakija Dervišević.

hakija-dervisevic-usk

Dervišević: Povećava proizvodnju
  
Mnogo rada i truda donijelo je Derviševićima i dobre rezultate, odnosno dobre prihode. 

Mnogo posla

- U poljoprivrednoj proizvodnji može se puno toga postići, samo što treba i puno raditi. Mi sa 4.600 sadnica uberemo 5 tona jagode, i to je vrlo lijep prinos. Na jednom dulumu maline fertodi imao sam 1.800 kilograma, čime sam također zadovoljan. Može se živjeti od ovog rada, samo se mora stalno biti prisutan u zasadu i sve odrađivati na vrijeme - pojašnjava Dervišević.

Dobri prinosi 

Dervišević ističe da su mu naredni planovi usmjereni ka nabavci novih sadnica dvogodišnje maline i paprike amande.

- Pokazalo se da se upravo s ovim kulturama mogu ostvariti dobri prinosi. Za sada je i potražnja zadovoljavajuća, što obećava i dobre prihode - kaže on.