VIJESTI

JAJCE Radnici "Steelmina" protestima žele riješiti petogodišnju agoniju

Od Kantonalnog suda traže donošenje odluke

Autor:S. MUHIĆ

6.10.2015

Vijeće uposlenika i Odbor otpuštenih radnika jajačke kompanije “Steelmin BH” za sutra su najavili nove proteste ispred sjedišta firme. Kako nam je kazao predstavnik radnika Jasmin Delić, na ovaj korak odlučili su se jer Kantonalni sud u Novom Travniku nije donio presudu koja se odnosi na preduzeće “Steelmin BH, iako im je bilo rečeno da će biti donesena do kraja septembra. 

Sudski postupak

- Ne želeći se miješati u rad Suda niti u ishod odluke, presudu smo očekivali jer je trebala okončati petogodišnju agoniju kroz koju prolaze vlasnici kompanije, kao strani investitori, ali i mi, uposlenici. Međutim, presude još nema, a samim tim ni posla za više od 80 radnika, koji su do prije mjesec uredno primali plaće. Zbog odugovlačenja sudskog postupka, proizvodnja je obustavljena, a mi ne radimo – kazao je Delić te dodao da su radnici i ranije protestirati. 

Prema njegovim riječima, zbog tromosti kantonalnog pravosuđa, protestima, a moguće i blokadom magistralnog puta Jajce – Donji Vakuf ponovo će pokušati ukazati na svoj problem. 

Rješenje predmeta

- Protesti su nam jedina preostala opcija. Egzistencija radnika zavisi od Kantonalnog suda. Mi ne tražimo oduku u bilo čiju korist, ne miješamo se u stručnost i rad Suda, ali tražimo da nas ne sputavaju odugovlačenjem procesa. Ovo je jedini slučaj u državi i šire gdje radnici ne štrajkuju protiv poslodavca nego protiv tromog pravosuđa – rekao je Delić. 

Radnici su uvjereni da će ponovo biti vraćeni na posao ako sudovi u što kraćem roku riješe predmete koji se tiču kompanije “Steelmin BH”.

Uloženo 15 miliona eura

Delić je istakao da su vrlo zadovoljni uvjetima u kojima rade, plaćama, ali i odnosom Uprave preduzeća prema radnicima. Vlasnici „Steelmina BH“ u jajačku firmu do sada su uložili oko 15 miliona eura, planiraju uložiti još 10 miliona eura. Pokretanje proizvodnje bilo je planirano do kraja godine, ali to se neće moći desiti zbog nedonošenja presude.