BIH

Fond PIO RS se zadužuje za skoro 100 miliona maraka

Saglasnost dala Vlada manjeg bh. entiteta

(N. K.)

6.10.2015

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS zadužuje se za dodatnih skoro 100 miliona maraka. Saglasnost je prije 10 dana dala Vlada RS, a javnost je za tu vijest saznala tek objavljivanjem odluka u posljednjem izdanju Službenog glasnika.

Fond će podići 50 miliona KM dugoročnog kredita, a podizanje još 46,5 miliona na godinu dana pravdaju održavanjem likvidnosti i redovitošću isplata penzija. U Fondu priznaju da su na novo, astronomsko zaduženje prisiljeni zbog sve manjih prihoda i sve većeg kašnjenja u isplati penzija.

Ovog mjeseca prvi put probili su i zakonski rok pa je isplata penzija iz avgusta prešla u oktobar, javlja Vecernji.ba.

- Prvi put je došlo do prolongiranja isplate i u dužem roku od mjesec dana. S formalne tačke gledišta, došlo je do prekoračenja dva dana, ali nije popularno da ne isplatite penziju onako kako zakon i predviđa. Stoga je fond posegnuo za ovom vrstom dugoročnog kredita - rekao je Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

Odgovornost ponovno prebacuju na poslodavce i navode poduži popis dužnika od kojih potražuju više od 400 miliona KM. Zato u Udruženju prenzionera odgovornost adresiraju na Vladu koja, po njima, ne uplaćuje dovoljno miliona za socijalne kategorije.

Skoro trećina korisnika, kaže Rade Rakulj, penziju nije zaradila i po nekoj se osnovi oslanja na proračun.

- Hiljade ljudi uživa ratna i neka druga prava. Čak i neke cijele penzije idu na teret proračuna. Ove godine je proračun trebao na ovoj razini osigurati 325 miliona. Međutim, nije osigurao nego je ove godine izdvojeno 190 miliona KM - kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera.

Kakvo je zaista stanje, govori statistika da se broj penziorena gotovo izjednačio s brojem zaposlenih.