VIJESTI

Nema dužih zastoja i zadržavanja na granicama u BiH

Stanje na putevima

Redakcija

6.10.2015

Prema podacima iz BIHAMK-a, ovoga jutra nema dužih zastoja u odvijanju saobraćaja na putevima u BiH. Saobraća se po pretežno suhom i mjestimično mokrom kolovozu uz povećanu opasnost od odrona zemlje ili kamenja,  pa se vozači pozivaju na pojačan oprez. Frekvencija vozila je umjerenog intenziteta, osim dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.

Usporeno se saobraća na mjestima izvođenja sanacionih radova, a izdvajaju se dionice autoputa A-1, Visoko-Podlugovi  i Sarajevo sjever-Vlakovo, gdje se saobraćaj odvija dvosmjerno, desnom kolovoznom trakom, kao i dionicu M-17 Zenica-Žepče, gdje je zbog sanacije mosta u mjestu Želeća, saobraćaj obustavljen i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Zbog radova na asfaltiranju mosta u naselju Doboj na dionici R-445 Kakanj-Čatići, danas će u vremenu od 10 do 20 sati doći do obustave saobraćaja. Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova, danas je u vremenu od 7 do 18 sati aktuelna i na regionalnom putu R-419 Konjsko-Blidinje. Za vrijeme obustava u funkciji su alternativni pravci.

Na graničnim prijelazima ovoga jutra nisu zabilježena duža zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA

AUTOPUT A-1

Visoko-Podlugovi - zbog radova na sanaciji dilatacionih naprava na mostu M4 saobraća se dvosmjerno, desnom kolovoznom trakom.

Sarajevo sjever-Vlakovo - zbog sanacionih radova na vijaduktu Reljevo saobraća se dvosmjerno, desnom kolovoznom trakom.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4 

Doboj-Gračanica u mjestu Klokotnica, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu raskrsnice odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu  signalizaciju.

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 

Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5

Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

Kaonik-Kiseljak u mjestu Jehovac, zbog radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila privremenom obilaznicom.

M-6.1

Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.

M-14.1 

Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu "Klakar Donji 2”, svakog radnog dana u vremenu od 08:30 do 15 sati, dolazi  do polusatnih obustava saobraćaja. 

M-16 

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Karanovac-Crna Rijeka (na lokalitetu HE Bočac 2) zbog minerskih radova od 11 do 11:30 sati i od 13:30 do 14 sati, dolazi do obustave saobraćaja. 

M-16.2

Jablanica-Prozor sanacioni radovi na dvije lokacije, naizmjenično propuštanje vozila.

M-17

Zenica-Žepče (u mjestu Želeća), zbog radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj se odvija privremenom obilaznicom kroz naselje Rakovica.

Konjic-Jablanica, zbog radova na sanaciji dilatacionih naprava na vijaduktu Ostrožac saobraća se naizmjenično, jednom trakom

Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja  svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18

Kladanj-Olovo u toku su sanacioni radovi, saobraća se naizmjenično, jednom trakom uz povremene obustave do 15 minuta. 

Živinice zbog izvođenja radova na izgradnji raskrsnice, saobraćaj se odvija alternativnim pravcima u neposrednoj blizini (iz smjera Tuzle lokalnom cestom pored tvornice namještaja Konjuh, a iz pravca Sarajeva jednom prometnom trakom preko pomenute raskrsnice).

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI

R-445 Kakanj-Čatići, zbog izvođenja radova na asfaltiranju mosta u naselju Doboj, danas će doći do potpune obustave saobraćaja u vremenu od 10 do 20 sati. Za vrijeme obustave saobraćaj će biti preusmjeren na alternativne pravce.

R-419 Konjsko-Blidinje, zbog izvođenja neophodnih radova danas će doći do potpune obustave saobraćaja od 07 do 18 sati. Za vrijeme obustave vozači mogu koristiti alternativne pravce Lipa (Tomislavgrad)-Blidinje i Jablanica-Blidinje.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

R-476 Dariva-Hreša, zbog sanacionih radova u vremenu od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

KANTON SARAJEVO

- Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama:Patriotske lige, Nevjestina, Željeznička i Fadila Jahića Španca.

MOSTAR

-Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.