KOLUMNE

Javašluk ubija djecu!

Komentar dana

Mirela KUKAN

6.10.2015

Novi užas koji je zadesio prijestonicu BiH samo je još jedno od zvona na uzbunu koju bi naši debelo plaćeni faktori u vlasti ubrzo mogli utihnuti, ako im to, kao i svaki put do sada, dozvolimo. Konstrukcija gola na igralištu prekjučer je usmrtila 12-godišnjaka! Ubio ga je nečiji javašluk i taj neko morao bi odgovarati! Hoće li, ostaje da se vidi, jer - ovo je BiH.

Nakon niza sličnih tragedija u kojima su ranijih godina stradala još dvojica 12-godišnjaka u Orašju i Sanskom Mostu te 14-godišnjak u Srebreniku, zgrožena bh. javnost s punim pravom najoštrije osuđuje i traži slanje na robiju onih koji su krivi, a čime bi se konačno stalo ukraj nemarnicima zbog kojih nam djeca ginu čak i u parkovima za igru.

I ne, uopće nisu pretjerani komentari ogorčenih građana na društvenim mrežama u kojima se nakon posljednje tragedije nadležnima poručuje: “Stidite se, idioti jedni! Stidite se što se slučajno svrstavate u ljudsku vrstu i što ste izabrani da možete suditi našoj djeci!”

Situaciju još gorom čini prošlogodišnja zvanična informacija Agencije za nadzor nad tržištem BiH prema kojoj, od 115 kontroliranih dječijih igrališta u našoj zemlji, 103 imaju neispravnu opremu i ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve. Od 66 pregledanih u Sarajevu, nijedno nije bilo ispravno.

No, niko od tada ama baš ništa nije poduzeo, dok su se, konkretno, iz sarajevske Općine Novi Grad u javnosti lani itekako hvalili kako su kod Osnovne škole “Skender Kulenović” na Dobrinji otvorili igralište za fudbal, kojem je “sanirana ograda i zaštitna mreža te postavljeni golovi”. Da, upravo oni golovi koji su prekjučer odnijeli život dječaka, a iz iste te Općine Novi Grad, kao i iz ostalih organa vlasti, preduzeća i inspekcija Kantona Sarajevo, već jučer su svi prali ruke od odgovornosti!

Ako i ovaj put utihnemo i dozvolimo da nadležni ignoriraju još jednu smrt djeteta, ako na kraju niko ne bude kriv, ako se ne pobrinemo za sigurnost naše djece i konačno ne naučimo lekcije iz brojnih dosadašnjih grešaka, onda više zaista nećemo imati pravo ni da kritiziramo, tražimo zaštitu i robiju za odgovorne!