GLOBUS

GRČKA Uhapšen afganistanski krijumčar

Zatvorio 34 migranta

Srna

5.10.2015

Grčka policija uhapsila je danas afganistanskog krijumčara zog sumnji da je zatvorio 34 migranta, uključujući 12 maloljetnika koji su bili na putu ka Evropi. Policija navodi da se smatra da je osumnjičeni, koji je grupu držao zatvorenu u stanu u Atini, pripadao lancu krijumčara.

On je navodno okupljao migrante koji su kampovali u centralnom dijelu Atine čekajući da kupe autobuske karte za odlazak na granicu sa Makedonijom. Afganistanski migranti obavijestili su policiju o čovjeku koji je obećavao privremeni smještaj, lažne papire i autobuske karte u zamjenu za nepoznati iznos novca.

Ukoliko bi ljudi odbijali da plate, osumnjičeni ih je zaključavao dok ne dobije novac. Policija je u stanu zaplijenila 1.720 eura, mobilni telefin, putne isprave i fotografije, te avionske i autobuske karte rezervisane putem interneta.

Policija ističe da je u toku potraga za još pet osumnjičenih pripadnika mreže, od čega su četvorica Afganistanci i jedan Egipćanin.

U saopštenju se ističe da su oni osumnjičeni za "otmicu, zatvaranje, obezbjeđenje ilegalnog odlaska iz zemlje i pranje novca".