BIH

MOGUĆE KOBNE POSLJEDICE Apoteke u ZDK bez 'Depakin sirupa“, ugroženi brojni pacijenti

Upućeno protestno pismo

D. Pa.

5.10.2015

Federalnom minstarstvu zdravstva danas je upućeno protestno pismo u ime  Kantonalnog udruženja roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize mikro cefalije i hidro cefalusa "DLAN" sa sjedištem u Zenici, kako bi se u apotekama hitno osigurano lijek 'Depakin sirup'.

Posjetimo, udruženje "Dlan" trenutno broji 83 člana stopostotnih invalida koji su vezani za invalidska kolica ili bolnički krevet, te im je ovaj lijek veoma bitan.

- Radi se o najtežoj populaciji u društvu, tražimo da se lijek "Depakine sirup" hitno dostavi u sve apoteke, jer djeca oboljela od cerebralne paralize, mikro cefalije i hidro cefalusa imaju problem s gutanjem i ne mogu koristiti tablete - poručili su iz udruženja "Dlan".

Dodaju kako većina populacije koristi ovaj lijek protiv epilepsije, zbog čega im je neshvatljiv stav ministra koji se prema njihovom mišljenju bukvalno igra sa ovom populacijom, budući da nikada nije najavljena nestašica ili povlačenje lijeka iz prodaje kao ni zamjena nekim drugim lijekom.

- Da li ste razmišljali o kobnim posljedicama za ove populacije, jer one bez ovog lijeka dobijaju epileptične napade i dolaze u veoma tešku ili životno ugrožavajuću situaciju zbog nečijeg nemara i nerada – zaključio je predsjednik udruženja Selvedin Delić, u pismu koje je proslijeđeno Ministarstvima zdravstva ZDK, USAID-u, UNICEF-u, OSCE uredu u BiH i medijskim kućama.