BIH

PREDMET MILETIĆ I DRUGI Zatraženo ukidanje mjera zaštite svjedoka Tužilaštva BiH

Sud će o prijedlozima odbrana donijeti odluku naknadno

A.U.

5.10.2015

Odbrane sutkinje Suda BiH Azre Miletić i drugih optuženih za primanje, odnosno davanje mita zatražile su ukidanje mjera zaštite svjedoka Tužilaštva BiH.

Sudija Minka Kreho je, na raniji zahtjev odbrane, zakazala ročište kako bi im omogućila da iznesu argumente u vezi s mjerama zaštite koje je Sud BiH dodijelio za troje svjedoka 22. maja ove godine.

Tužilac Džermin Pašić je napomenuo da su svjedocima mjere određene zbog njihovog osjećaja da bi im svjedočenje u ovom “osjetljivom i ozbiljnom” predmetu moglo ugroziti sigurnost.

S druge strane, odbrane su ocijenile da nije bilo zakonskih razloga za određivanje mjera, jer ne postoje dokazi o prijetnjama i pritisku na svjedoke niti o razumnom osjećaju straha.

- Oni se plaše sebe i svojih radnji, a nikako moje branjenice ili ljudi koji ovdje sjede... Ni Sud ni Tužilaštvo nisu naveli nijedan razlog koji opravdava donošenje mjera. Na ovaj način, svi bi svjedoci mogli dobiti zaštitu - kazala je Edina Rešidović, branilac Azre Miletić.

Prema njenim riječima, očigledno je da svjedok S-1, kome je glavni tužilac dao imunitet od krivičnog gonjenja, traži da zaštiti sebe od javnosti i da prikrije svoje radnje.

Husein Mušić, branilac optuženog Senada Šabića, također je ocijenio da Tužilaštvo nije željelo da svjedoka S-1 izloži javnosti zbog njegovih radnji.

Tužilac Pašić je naveo da će Odbrana tokom suđenja biti u prilici da diskredituje svjedoka, ali je negodovao zbog današnjih izlaganja, koja, prema njegovom mišljenju, nisu u vezi s ročištem.

- Koncept odbrane je da treba imena, jer se i do sada javnost upotrebljavala za pritisak - naglasio je Pašić i dodao da su zabilježeni kontakti pojedinih svjedoka i optuženih.

Na navode o njenim i istupima njene porodice u javnosti, Azra Miletić je odgovorila da je lično danima bila pod medijskim linčom, prvenstveno “zahvaljujući sudu”.

- Što se tiče mojih kontakata sa svjedokinjom S-2, to je bilo prije nego što se znalo da će ona uopšte biti svjedok. Moj razgovor ne sadrži prijetnju nego ljutnju što mi se ne javlja na telefon neko za koga smatrate da vam je prijatelj - rekla je Miletić.

Ona je naglasila da zabranjeni kontakt sa svjedocima podrazumijeva prijetnje, pritiske i slična uznemiravanja i da o ovoj tematici ima dosta “edukacionog materijala”.

Sud će o prijedlozima odbrana naknadno donijeti odluku.

Prema optužnici, Senad Šabić i Ramo Brkić su Azri Miletić kao sudiji Suda BiH obećali novčanu naknadu kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem im se sudilo za organizirani kriminal, prenosi BIRN.