GLOBUS

SIRIJA Berlin izrazio sumnju u ciljev ruskih zračih udara

Prošle srijede započeli zračni napadi

Fena

5.10.2015

Berlin je izrazio sumnje u ponedjeljak o činjenici da je ruska avijacija uzela za metu džihadističku organizaciju Islamska država (IS) u Siriji, suprotno tvrdnjama Moskve, koju zapad optužuje da brani režim Bašara el-Assada.

- Ocjenjujemo važnim da djela korespondiraju s riječima - rekao je glasnogovornik ministrastva vanjskih poslova Martin Schafer na redovnoj konferenciji za novinare, dok je Moskva saopćila da je izvela u posljednja 24 sata nove zračne napade na devet ciljeva IS-a u okviru svoje vojne intervencije u Siriji.

Ruska avijacija je prošle srijede započela svoju kampanju zračnih napada u Siriji. Moskva tvrdi da je usmjerena samo protiv IS-a, ali zapad optužuje Rusiju da koncentrira svoje napade na sirijske umjerene snage neprijateljski raspoložene prema režimu predsjednika Bašara el-Assada.

Schafer je dalje insistirao na važnosti političkog rješenja sukoba i podsjetio da se šef njemačke diplomatije Franck-Walter Steimeir nedavno susreo sa svojim turskim, saudijskim i iranskim kolegama da bi se pronašlo političko rješenje sukoba.