VIJESTI

SASTANAK IZETBEGOVIĆA I RADONČIĆA: Razgovori SDA i SBB-a idu u dobrom smjeru!

Predsjednici SDA i SBB-a u zgradi Predsjedništva BiH

M. Aš.

5.10.2015

17:32 - Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je danas novinarima da, nakon razgovora s Radončićem, stvari idu u tom smjeru da SBB uđe u vlast.

On je istakao da je to njegova procjena, ali da takvu odluku moraju potvrditi i stranački organi.

- Mislim da postoji dobra volja, dobar interes da stvari krenu u tom smjeru te smatram da je to dobro i za BiH i za Bošnjake. Da prestane jedan konflikt i da počne saradnja i da napravimo jedan snažan blok, jedan snažan motor reformi u sljedeće tri, a možda i sedam godina. Pretpostavljam da stvari idu u tom smjeru. Ponuda gospodina Radončića i SBB-a je zaista široka i galantna. Oni su spremni da podrže vlast i već to rade. Vidjeli smo u HNK, glasat će i za rebalans budžeta, čak i bez ulaska u samu vlast. Spremni su da podržavaju i ovu krnju vladu - kazao je Izetbegović.

No, on je pojasnio da po njemu to nije rješenje. Prema njegovim riječima, rješenje je da se napravi jedna koherentna vlada, monolitna vlast koja bi nosila odgovornost.

- A ne onako s tribina, nego zajednički u političkoj areni, evo u sljedeće tri ili sedam godina - kazao je Izetbegović.

On je danas potvrdio da je nedavno razgovarao i s liderom DF-a, Željkom Komšićem.

Na pitanje o čemu je još, skoro sat vremena razgovarao s Radončićem, Izetbegović je rekao da je "gospodin Radončić insistirao na pitanju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije".

- Naravno da bi bilo dobrodošlo da imamo partnera koji je upravo spreman da se zajedno s nama fokusira na ovu stvar, na ekonomska pitanja i Reformsku agendu - rekao je Izetbegović. 

16:34- Sastanak je završen prije nekoliko minuta, a pred zgradom Predsjedništva BiH novinarima se obratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Na novinarsko pitanje da li je danas potvrđen ulazak SBB-a u vlast i da li u Federaciji imamo novu parlamentarnu većinu, Radončić je odgovorio:

- Mi smo rekli da ćemo sve reformske zakone i britansko-njemačku inicijativu potpuno podržavati u parlamentima, neovisno o tome da li je SBB u vlasti ili je opozicija. I to smo uradili, deblokirali smo rad Federalne vlade i u petak ćemo glasati za rebalans budžeta. To je ono što je SBB obećao građanima, da mi podržavamo reforme i britansko-njemačku inicijativu. Da li ćemo ući u vlast, da li će se govoriti o preciznim pozicijama, o tom-potom. Meni je bitno i kao građaninu i kao patrioti da imamo vlast koja funkcionira nakon godinu dana.

Radončić je odgovorio i na pitanje koji su naredni koraci SBB-a nakon njegovih razgovora s Izetbegovićem.

- Razgovarat ćemo i dalje, ja sam pristalica da je bolje da razgovaramo polako i da onda radimo efikasno, nego kako se radilo prije godinu, da se brzo pregovara, a teško ili nikako radi. Razgovori između dvije stranke idu u dobrom smjeru, mislim da se u javnosti pravi jedan ambijent opšte podrške, nadam se da ćemo to znati iskoristiti u najboljem interesu BiH i građana - kazao je Radončić.

Novinar FTV-a pitao je "šta vam je ponuđeno da uđete u vlast".

- Ja nisam trgovac, a SBB je ozbiljna politička stranka i možemo da razgovaramo o političkim principima kako da deblokiramo vlast. Kao što znate, SBB je rekao da ćemo podržati aktuelnu parlamentarnu većinu bez ulaska u vlast. Prema tome, vaše pitanje šta mi je ponuđeno, nije adekvatno - kazao je Radončić.  

16:26-  U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u 15.30 sati počeo je sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića na kojem, iako još zvanične potvrde nema, traju razgovori o formiranju nove parlamentarne većine u Federaciji BiH.

Ovo je nastavak razgovora započetih prije desetak dana, kada su se dvojica bošnjačkih lidera sastala drugog dana Bajrama.