VIJESTI

POČELA IZGRADNJA GRADA SUNCA Budžet 20 miliona eura godišnje

Biznismen i predsjednik koncerna "Swisslion" Rodoljub Drašković

P. M.

5.10.2015

Biznismen i predsjednik koncerna "Swisslion" Rodoljub Drašković ozvaničio je danas početak radova na projektu "Grad sunca", koji će zajedno sa HET-o i režiserom Emirom Kusturicom  graditi na Draženskoj gori, ukupne površine oko 80 hektara.

Drašković kaže da je riječ o impozantnom projektu koji će privući ne samo turiste iz regije već i iz čitave Evrope, od čega će cijela Hercegovina imati veliku korist.

- U prvoj fazi sadržiće zatvoreni olipmijski bazen i akva-park, halu sportova i otvorene sportske terene, hotel sa šest zvjezdica, biciklističke i trim staze, golf terene, stazu za formulu 1, te filmski grad, koji će se graditi u saradnji s režiserom Emirom Kusturicom. Projekat zatvorenog olimpijskog bazena realiziovati ću uz saradnji sa Hidroelektranama na Trebišnjici - rekao je Drašković.

grad-sunca1

Ukupna površina 80 hektara

Prema njegovim riječima koncept privatno-javnog partnerstva za njega, kao investitora, je prihvatljiv i kad je u pitanju izgradnja drugih sadržaja kompleksa, ali i projekta aerodroma na Zupcima, za koji je "Swisslion" takođe zainteresovan.

- Za projekat ću obezbijediti od svojih preduzeća budžet za izgradnju od 20 miliona eura godišnje. Moja je želja da grad završim za pet godina, a ako budem imao suinvestitora i ako ne budem imao opstrukcija mislim da to možemo završiti do 2019. godine. Tada možemo reći da je Hercegovina stvorila uslove da i njena mladost ostane i ovdje stvara i gradi budućnost - naveo je Drašković.

On je dodao da na ovom projektu očekuje partnerstvo, a ne političku podršku te da će na realizaciji investicije integrisati stručne kadrove, građevinsku operativu i sav pozitivni potencijal Hercegovine.

Pojašnjavajući arhitektonsko rješenje "Grada Sunca" Drašković je rekao da će biti oblikovan kao sinteza graditeljskih tradicija Hercegovine, te da će u tu svrhu na novu lokaciju u Draženskoj gori, uz pomoć HET-a, biti izmješten i most kralja Aleksandra, potopljen u hidroakumulaciji Gorica.

Rodoljub Drašković je najavio i gradnju nove Begove kuće, u sunčanom gradu, po uzoru na onu koja je nekada postojala u Trebinju.

kusturica-i-draskovic

Kusturica i Drašković: Filmski studio će se optimalno uklopiti

- Mislim da će se i filmski studio ovdje optimalno uklopiti jer se nalazi na geografskoj tački koja obezbjeđuje veliki broj sunačnih dana i upravo je to ambijent, u kojem je jedan inspirativan renesanski koncept moguće obnoviti - naveo je Emir Kusturica i dodao da je njegova uloga i doprinos projektu nije u smislu novčanih ulaganja, jer on, nije obrtnik.

Gordan Mišeljić director HET-a rekao je da su oni u preduzeću prepoznali značaj investicije i da će u projektu učestvovati u punom tehničkom kapacitetu i ljudskom kapacitetu.

- Trudićemo se da napravimo zatvoreni bazen. To je naša obaveza iz vodoprivredne saglasnosti, a tu smo da pružimo i svaki drugi vid podrške - naveo  je Mišeljić.

Drašković je najavio da ima projekte i za Gacko i za Ljubinje, da će nastaviti sa projektima u Nevesinju, a kako kaže i Bileća tu.

- Prema tome moji projekti, kada je u pitanju biznis, jest da razvijam programe zdrave hrane, organske hrane. Buduće fabrike koje budem gradio u Hercegovini će biti najsavremenija tehnologija za proizvodnju organske hrane. A imamo podneblje koje nam obezbjeđuje baš sve uslove da radimo i da uspijemo s takvim proizvodima - istakao je Drašković i dodao da se u novoj fabrici koja je najveća u sistema već se puštaju nove linije, gdje je u jednoj fabrici sadržano sedam fabrika, a u prvoj fazi biti će otvoreno oko 350 novih radnih mjesta.