VIJESTI

SKUPŠTINA BPK: Milović zatražila smjenu Radeljaša

Jedni se međusobno optužuju, a drugi se stide

Al. B.

5.10.2015

U nastavku ranije prekinutog zasjedanja potpredsjednica Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović pokrenula je inicijativu o smjeni ministra privrede BPK Eseda Radeljaša (Stranka za bolje Goražde). Inicijativu je obrazložila nezakonitostima u radu, poput izgradnje parking prostora ispred zgrade Ministarstva, kao i asfaltiranjem puteva prema Radeljaševim objektima u Radeljevićima kod Fočanske Jabuke i na lokalitetu Kožetin, bez raspisivanja tendera za izvođenje radova. Prema riječima Milovićeve, bez potrebnih procedura ugrađena je LED rasvjeta u ulici prema Gradskoj dvorani, za što ministar nije bio ni nadležan.

inicijativa-miloviceve12

Milović: Postoji dovoljno dokaza

- Kontinuirani pritisci, ucjene, vrijeđanja i prijetnje poslanicima, ministrima, direktorima javnih ustanova i preduzeća, a sve u cilju pridobijanja lične koristi. Opstrukcije novih investicija poput tržnog centra „Bingo“, univerziteta i slično. Narušen ugled i dignitet Vlade, Skupštine i BPK kroz objavljivanje djela ministra privrede u izvještaju Centra za istraživačko novinarstvo, „Mreže“ FTV. Sve navedeno dovoljno govori da postoji dovoljno dokaza da ministar privrede bude smijenjen. Sad se, ministre privrede, vama lično obraćam. Da vam kažem i poručim sa ove govornice da se ne bojim vaših prijetnji, da se ne bojim likvidacije od strane vas i vaših saučesnika i finansijera koji vas finansiraju od 2013. godine – kazala je Milović za skupštinskom govornicom.

- Vrati mi pare što sam ti posudio, bila je prva Radeljaševa reakcija iz skupštinske klupe, da bi potom za govornicom izjavio kako je ranije bio vijećnik, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, te delegat u Domu naroda i da je svu imovinu prijavio u svom imovinskom kartonu. On tvrdi da je u Goražde došao situiran, a da sve što je stekao treba provjeriti MUP.

- Ovdje sam predstavljen kao da radim za svoj džep. Istina je da je asfaltiran parking i hvala Bogu da sam ga ja nakon 20 godina asfaltirao. Istina je da ne treba tender, jer postoji okvirni sporazum koji imaju „Goraždeputevi“ i to su i uradili. Vi, gospođo dopredsjedavajuća, manipulišete građane Goražda 15 godina. 15 godina sa svojim ucjenama kao iz reda srpskog naroda, a došli ste znamo svi kako, falsifikovanjem ličnih karti iz Crne Gore – istakao je Radeljaš.

skupstina-bpk12

Skupština BPK

Njegovu diskusiju predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća (SDA) više puta je prekidala, pa je Radeljaš najavio da će naknadno sazvati konferenciju za novinare ili tribinu na kojoj bi ga građani pitali ono što žele. Nakon sukoba dojučerašnjih političkih saveznika Adis Agović (SDA) je izjavio da ga je sramota što je poslanik u Skupštini BPK, dok je Salko Obhođaš (ASDA) ovakve rasprave nazvao „teror na zdrav mozak“.

- Žalosno je što u izbornom zakonu nemamo stavku za vanredne izbore. Oni su davno sazreli za ovu Skupštinu da se raspišu – dodaje Obhođaš.