LIFESTYLE

UŽIVAJTE DOK MOŽETE: Svijetu prijeti nestašica kafe!

Potraga za novim Brazilom

(J.Be.)

5.10.2015

Svijet koji uživa u kafi potreban je još jedan Brazil, najveći svjetski uzgajivač i izvoznik tog zrna, ako želi izbjeći nestašicu te sirovine, piše Bloomberg. 

- Rast potrošnje, posebno na tržištima u razvoju, sugerira da će proizvodnja morati narasti za 40 do 50 miliona vreća kafe u sljedećem desetljeću - rekao je Andrea Illy, predsjednik i generalni direktor firme Illycafe Spa sa sjedištem u Trstu. To je, dodao je on, više nego cjelokupni urod Brazila.

Kad se uzmu u obzir klimatske promjene, kao i niske cijene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, pojavi se potencijalni problem. A upravo će se o tom problemu razgovarati na Globalnom forumu o kafi u Milanu.

- Prije ili kasnije, u nadolazećim mjesecima ili godinama, trebati ćemo donijeti hrabru odluku što učiniti", rekao je Illy prošle srijede dodavši da ne zna odakle će kafa u budućnosti dolaziti.

Prema tvrdnjama švicarske kompanije Volcafe svijet se priprema za deficit u proizvodnji kafe od 3,5 miliona vreća u sezoni 2015./2016., a taj manjak dolazi nakon deficita od 6,4 miliona vreća u prethodnoj godini. 

Globalna konzumacija kafe narasti će za jednu trećinu i doći do 200 miliona vreća do 2030. godine, dok ove godine svjetska produkcija iznosi 144 miliona vreća. Proizvodnji kave prijete i klimatske promjene, a zbog toga dio proizvodnje morat će se prebaciti u neke regije koje će postati pogodnije. Tako bi se proizvodnja iz centralne Amerike dijelom mogla prebaciti u Aziju i istočne dijelove Afrike.