BIH

Trebinje: OS BiH prezentirale pješadijsko naoružanje i vojnu opremu

Na Trgu Slobode

P.M.

5.10.2015

Na Trgu Slobode u Trebinju Oružane snage BiH organizovale su danas prezentaciju pješadijskog naoružanja i vojne opreme, uz promaciju aktuelnog konkursa za upražnjena mjesta u OS.

Prema riječima pukovnika Dževada Zenunovića prezentacije su započete 17. septembra u većim gradovima BiH.

- Ovim obilježavamo i dva značajna jubileja, 10 godina OS BiH i 15 godina učešća u mirovnim misijama. Direktan povod je raspisivanje konkursa za prijem novih oficira iz civilastva u OS. Ovdje su prikazani razni eksponati, o učešću OS u mirovnim misijama, zatim prisutan je i vojni orkestar, kao i psi za otkrivanje mina i eksploziva, istakao je pukovnik Zenunović i dodao da vlada velika zainteresovanost za pozivom oficira, kao i da se na prezentaciji prijavilo i nekoliko Trebinjac.

„Da bi neko konkurisao, potrebno je da ima manje od 27 gtodina, VII stepen obrazovanja, da poznaje engleski jezik i da posjeduje fizičkau pripremljenos,“ objasnio je pukovnik  Zenunović

Major Salko Havić rekao je da je Ministarstvo odbrane raspisalo javni konkurs za 57 upražnjih formacijskih mjesta oficira u OS BiH.

- Pozivam sve mladiće i djevojke mlađe od 27 godina da apliciraju na javnoi konkurs, istakao je major Havić

Vojnik Dejana Radić koja je već devet mjeseci pripadnik OS BiH kaže da iako je žena nije joj teško da bude i vojnik.

- Ja kao žena pokazujem i dokazujem da mogu da stanem rame uz rame sa kolegama. Žena u vojsci je zaista potrebna. Ja smatram da to nije muški posao. Moje kolege se prema meni privatno ponašaju džentlimenski, ali u profesionalnom smislu, ja kao i svi drugi, izvršavam sve svoje profesionalne obaveze, pojasnila je Dejana.