NOGOMET

KUKAVIČKI NA DERBIJU Sarajevo igralo bez želje, Ješić potpuno nespreman za najvažniju utakmicu bh. nogometa

Epilog utakmice vječitih rivala

A. TIRO

5.10.2015

Dobro su govorili legendarni igrači i bivši treneri gradskih rivala Sarajeva i Željezničara prije nekoliko dana, da položaj na tabeli ništa ne znači kada su u pitanju ovakve utakmice.

I baš tako se i desilo...Željo u velikim problemima, dolazak novog trenera, trećeg ove sezone, Sarajevo u odličnoj formi, igrači efikasni. Ipak i pored svega toga Željo je jučer zasluženo slavio u gradskom derbiju rezultatom 1:0. Da nije bilo Delača moglo je biti i mnogo gore za aktuelne prvake.

Kako je moguće da se tim za koji se sa pravom kaže da imaju individualno najjače igrače u Premijer ligi za 90 i kusur minuta uputi samo jedan udarac u okvir gola Antolovića?

Kako je moguće da trener Sarajeva Miodrag Ješić izvrši samo jednu izmjenu, a prije same utakmice su iz Titove 38 b dolazile potcjenjivačke izjave tipa: "Samo je pitanje sa koliko golova razlike ćemo slaviti na Grbavici"?

Kako je moguće da jedna ekipa poput FK Sarajevo toliko potcjenjivački uđe u utakmicu, kao da su je dobili već ranije? Da se ne uvrijede timovi ostali timovi u prvenstvu, Željo je ipak Željo. Trofejno najbolji tim u poslijeratnom periodu u BiH...

Može se i zaključiti kako je i trener FK Sarajevo loše pripremio tim za najbitniju utakmicu u sezoni, ali i da vjerovatno čovjek nije bio upoznat sa cijelom situacijom.

Dok su se igrači Sarajeva utrkivali ko će dati bombastičniju ili da ne kažemo drugačije, grublju izjavu, o već upisanim bodovima, igrači Želje su u lošoj atmosferi, sa novim trenerom, bivšim igračem ovog tima i legendom Edisom Mulalićem odradili 3 treninga, vojnički se spremili i borbeno trkom nadigrali komšije sa Koševa.

Doduše, treba biti i korektan i reći kako je i na klupi Sarajeva Ješić treći trener ove sezone, pa mu se tu i može nekako progledati kroz prste, ali bez obzira na sve, tim Sarajeva je svakako na osnovu igračkog kadra kvalitetniji od Želje, što nisu pokazali na terenu.

Miodrag Ješić je na konferenciji za novinare nakon derbija rekao kako je utakmica bila izuzetno oštra, a da su igrači Željezničara prednjačili u grubim startovima. Gotovo da i nema gradskog derbija u svijetu da igrači nisu motivisani i žargonski rečeno "naloženi" do koske, ali to očigledno jučer nije bio slučaj sa momcima u bordo dresovima.

Mulalić je položio težak ispit, borbenošću potpuno nadmudrio kolegu na drugoj strani, a svi Manijaci i simpatizeri Želje će vječno pamtiti i vođenje tima sa vrha tunela. Time je i pokazao koliki je motivator i koliko je uz svoje igrače.

Za Sarajevo se samo može reći da su ponovo pali na ispitu zrelosti i da će sa onakvom kukavičkom igrom teško odbraniti titulu, jer ako ekipa u cijeloj utakmici uputi samo jedan šut u okvir gola, onda je realno i ne zaslužuje.