VIJESTI

Plavu vodu imat će 250.000 stanovnika!

EKSKLUZIV Direktor EBRD-a u BiH Jan Braun o velikom projektu

Autor:E. HALIMIĆ

5.10.2015

Direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Jan Braun (Ian Brown) u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ rekao je da EBRD snažno podržava napore BiH u približavanju Evropskoj uniji i da je uvijek spreman pomoći u ispunjavanju pretpristupnih ekonomskih i institucionalnih izazova.

- Jedan od prioriteta u BiH za nas je jačanje privatnog sektora tako što pomažemo manjim lokalnim kompanijama da se prošire. Podržavanje malih i srednjih lokalnih kompanija od suštinskog je značaja, jer su one okosnica snažne tržišne ekonomije. Pružamo kreditne linije preko lokalnih banaka, kredite za mikrofinansiranje i savjete za podršku rasta malih firmi - rekao je Braun.

Fokus djelovanja

Također je naglasio da je za EBRD veoma važna regionalna tema koja se odnosi na investiranje u infrastrukturu koja pomaže u boljoj integraciji BiH u regiji.

- Veoma nam je drago što se nastavlja naša dugogodišnja saradnja za izgradnju novih dionica autoputa na koridoru 5C, kao i finansiranje velikog programa u popravljanju štete nastale u prošlogodišnjim poplavama i modernizaciji cesta – ističe Braun.

I treća glavna tema za EBRD je održivost, a u BiH su posebno fokusirani na restrukturiranje i komercijalizaciju komunalnih preduzeća.

- Prošle godine potpisali smo kredite za modernizaciju vodovoda i kanalizacije u Gradačcu i daljinskog grijanja u Prijedoru, a sada radimo na jednom velikom projektu vodosnabdijevanja „Plava voda“. Ovo će biti prvi projekt u BiH u kojem nekoliko općina radi zajedno s dva kantona i Fondom za zaštitu okoliša da zajednički riješe potrebe dugoročnog vodosnabdijevanja za pet općina s ukupno 250.000 stanovnika – pojasnio je Braun.

Evropska banka za obnovu i razvoj usvojila je Strategiju od 2014. do 2017. godine, prema kojoj je posebno zainteresirana za projekte u sektoru energetike i infrastrukture, kao i za razvoj malog biznisa u BiH.

- Mi smo organizacija koju pokreće potražnja i ne određujemo ukupne iznose ulaganja. Radimo na pripremi potencijalnih projekata i planiramo održati sličan ili viši nivo ulaganja u odnosu na prošlu godinu – kazao je Braun.

Kada je u pitanju novi Zakon o radu, Braun smatra da on predstavlja korak naprijed u smislu promocije fleksibilnijih radnih aranžmana, što će na kraju biti od koristi kako za radnike tako i za poslodavce i trebalo bi pomoći u smanjivanju veoma visoke stope nezaposlenosti u BiH.

Snažna podrška

Kada su u pitanju osnovni problemi bh. ekonomije, Braun navodi da su oni dobro poznati i ukorijenjeni u dugogodišnjim pitanjima kao što su previše složeni ustavni aranžmani, slabe javne ustanove i teško poslovno okruženje.

- U isto vrijeme, bh. ekonomija ima mnogo potencijala za rast na područjima kao što su energetika, turizam, prerada drveta i agrobiznis. Ključni izazov je da se bh. ekonomija učini još privlačnijom za ulaganja, kako domaća tako i strana – smatra Braun.

Reformska agenda

Braun napominje da je EBRD bio ohrabren nedavnom odlukom da se aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i drugim znacima obnovljenih napora da se prevaziđe zastoj na putu BiH prema EU.

  - Uvjereni smo da je budućnost BiH i cijelog zapadnog Balkana u EU – mišljenja je Braun.

Evropska banka za obnovu i razvoj snažno podržava Reformsku agendu i dio je zajedničkih napora od EU i drugih međunarodnih finansijskih institucija da pomognu napredak u njenoj realizaciji.

Brojke

30 miliona eura vrijednost je projekta vodosnadbijevanja s izvorišta Plava voda u Travniku

11 miliona eura osigurao je EBRD

5 općina bit će obuhvaćeno