VIJESTI

ZIJAD KRNJIĆ: Nisam pametniji od Pape, ali i kredit za penzije neko mora vratiti

Direktor penzijskog fonda prekinuo šutnju

M. SMAJKIĆ

5.10.2015

To što je Federalna vlada na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj u Mostaru, aminovala izmjenu Statuta Zavoda za penzijsko/mirovinsko (PIO/MIO) osiguranje, kako bi ovaj vanbudžetski fond kreditima rješavao dubiozu od čak 150 miliona KM, podiglo je veliku prašinu u javnosti. Penzioneri su ogorčeni, jer Vlada namjerava potpisani sporazum, zbog kojeg su odgođeni protesti, provesti preko njihovih leđa, i to novim kreditom.

Prema instrukciji Federalne vlade, novi Upravni odbor Zavoda odobrio je promjenu Statuta, a više od dvije sedmice, koliko je prošlo od odluke, javnost je ostala uskraćena za pojašnjenje o tome na koji bi se način Zavod PIO/MIO mogao zadužiti.

Oprezna izjava

Zijad Krnjić, direktor Zavoda, već dugo vremena o svemu se nije oglašavao iako najbolje zna stanje u penzionerskoj kasi, ali je za "Dnevni avaz" prekinuo šutnju. U opreznoj izjavi najprije je podsjetio da odluka o izmjeni Statuta Zavoda čeka proceduru u Federalnom parlamentu

- Za sada je to u fazi finiširanja, da tako kažem, i ako takva odluka bude potvrđena u Parlamentu, mi ćemo postupati shodno politici Vlade. Mi samo provodimo zakon, nije penzijski sistem vlasništvo Federalnog zavoda niti je to novac.  Zna se kako se propisi donose - kazao nam je Krnjić.

Na naš upit o tome kakav je njegov stav o kreditnom zaduživanju Zavoda, Krnjić nam je odgovorio da će Zavod provesti onakve propise kakve donese vlast.

- Nismo mi pametniji od Pape, kako se kaže, a s druge strane, svako zaduženje treba vratiti. Dakle, prihodi od doprinosa uvijek će biti ono iz čega se mogu isplaćivati penzije, a eventualno, kratkoročne obaveze uvijek se moraju vratiti iz svojih izvornih prihoda, a to su doprinosi ili transferi iz budžeta - istakao je Krnjić.

U finansijskim krugovima uveliko se špekulira da bi se Zavod kreditno zaduživao kod komercijalnih banaka, na način da pod hipoteku založi nekretnine koje su u njegovom vlasništvu, poput hotela "Ero" u Mostaru ili hotela "Sirena" u Podgori, u Hrvatskoj, te drugih objekata od Nove Bile, Konjica do Ljubuškog.

Uputili pismo

No, u Savezu penzionera FBiH uopć, ne žele raspravljati o kreditnom zaduženju Zavoda. Kazao nam je to član Izvršnog odbora Saveza Alija Tanović. To su, podsjetio je, jasno dali do znanja federalnom premijeru Fadilu Novaliću pismom koje su mu uputili nakon sjednice u Mostaru. Penzioneri očekuju da 7. oktobra počne redovna isplata penzija, a iz Vlade su obećali da će biti završena najkasnije do 10. oktobra.

Bit će protesti ako bude zaduživanja

Penzioneri upozoravaju da se moraju izmiriti dugovanja Zavodu, a ne da se ta institucija zadužuje.

- Jedino se mogu i trebaju zadužiti firme i institucije koje duguju novac Zavodu. Pa, ako su Vlada, neka ih natjeraju na to! Kredit Zavodu bio bi poput omče oko vrata. Ne dolazi u obzir ništa slično! Ako se u Vladi nastave tako ponašati, Sporazum koji smo potpisali neće vrijediti i onda će se desiti protesti - poručio je Tanović.