CRNA HRONIKA

Optuženi Tabaković i Lečić sporazumno priznali krivicu

Organizovani kriminal

Fena

5.10.2015

Sporazume o priznanju krivice s tužiocem iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine sklopli su optuženi bh. državljani Igor Lečić zvani Lećo (1977) iz Mostara, nastanjen u Čapljini i ranije osuđivan Denis Tabaković (1979) godine iz Čapljine gdje je nastanjen.

Neovlašteni promet opojnim drogama

Optuženi su priznali krivicu da su počinili krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. stav 2 KZBiH u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1 KZBiH, sve u vezi s članom 54. KZBiH.

U skladu sa sporazumima optuženi Igor Lečić je saglasan da mu Sud BiH utvrdi i izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, dok je optuženi Denis Tabaković saglasan da mu Sud BiH izrekne kaznu zatvora u rasponu od dvije godine do dvije godine i šest mjeseci.
C
Također, optuženi su su saglasni da Sud BiH donese odluku o oduzimanju predmeta korištenih u izvršenju krivičnih djela.

Priznali bez prisile

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi su odlučili da će svjedočiti o svim činjenicama koje su im poznate u ovom krivičnom predmetu i o svim izvršiocima, saizvršiocima i saučesnicima u izvršenju ovih krivičnih djela, a koji su im poznati i u kojim krivičnim djelima su sudjelovali.

Potpisivanjem sporazuma optuženi potvrđuju da su izjavu o priznanju krivice dali dobrovoljno, svjesno i s razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora.

Po sporazumima, optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju im izrekne Sud BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da su sporazumi proslijeđeni Sudu BiH.