VIJESTI

DANIJEL SERVER: Zašto bi sloga spašavala samo Srbe, a ne i Bošnjake

Analitičar iz Vašingtona, za "Dnevni avaz"

A. Du. - T. L.

5.10.2015

Parlamentarni sistemi mogu donositi različite većine, a Bosni i Hercegovini treba vlast na svim nivoima koja može donijeti dobre usluge, posao i dobrobit građanima. Do sada to nisam vidio, ali ako Izetbegović i Radončić to mogu postići, drago mi je, kaže za "Avaz" Danijel Server (Daniel Serwer), profesor s Univerziteta „John Hopkins“ u Vašingtonu.

- Mi smo umorni od čekanja da neko povede BiH u tom smjeru, da koristi građanima, a ne samom sebi. Trebat će njima dvojici saradnja Hrvata i Srba - kaže Server.

Prema njegovim riječima, najbolje bi bilo da vlast uspostavi neko ozbiljan ko može ubijediti bh. državljane svih nacija da je podjela zemlje loša ideja.

- Potrebno je da postoji snažna većina iz cijelog etničkog spektra da se revidira Dejtonski ustav kako bi država bila funkcionalnija. Neko ko je ozbiljan u tome da se pripremi za NATO i EU i ko ima snažnu podršku u cijeloj državi - kaže Server.

On se osvrnuo i na izjave premijera Aleksandra Vučića, kojem je zasmetao dogovor i dijalog među jakim bošnjačkim strankama.

- Razumijem da on ne želi ujedinjenje Bošnjaka i naziva ga homogenizacijom. Ali, pitajte ga šta misli o jedinstvu sa Srbima na Kosovu. Nema nijednog razloga zašto bi jedinstvo spašavalo samo Srbe. Može pomoći i Bošnjacima - dodaje Server.

Dodik želi raspad

- Milorad Dodik ima ozbiljan politički plan koji neće uspjeti, ali on šteti ljudima u RS. On želi rasturiti zemlju, i neće od toga odustati - tvrdi Server.