VIJESTI

SUD BiH Prva presuda za pridruživanje ISIL-u!

Optuženoj četvorki sutra prijete visoke kazne

M. AŠČIĆ

5.10.2015

U Sudu BiH za sutra je zakazano izricanje prvostepene presude u predmetu „Erdić i drugi“, koji su optuženi za organiziranje odlaska i učešće na sirijskom ratištu na strani terorističke organizacije Islamska država (ISIL), najavljeno je i Suda. Osim prvooptuženog Erdića, presude će biti izrečene i Midhatu Traki, Nevadu Hušidiću i Merinu Keseroviću.

Dio koalicije

Ovo će biti prva presuda izrečena u Sudu BiH koja se direktno tiče protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji i Iraku od početka sukoba u ovim državama 2011. godine, na osnovu izmjena Krivičnog zakona koje je BiH među prvima u svijetu usvojila.

Naša država dio je globalne koalicije u borbi protiv terorista Islamske države, a nedavno je formiran i Specijalni tim za borbu protiv terorizma te je ponovo aktuelizirana Udarna grupa za borbu protiv terorizma, koju je prije dvije godine formiralo Državno tužilaštvo.

nevad-husidic-12

Hušidić: Uhapšen na Sarajevskom aerodromu

Sjedinjene Američke Države proglasile su IS terorističkom grupom 2014. godine, a u borbama u Siriji, prema sigurnosnim podacima iz BiH, učestvuje oko 200. bh državljana, od čega ih je oko 30 poginulo. Među borcima je i Nusret Imamović, koji se nalazi na listi najtraženijih terorista na svijetu.

Erdić, Trako, Keserović i Hušidić uhapšeni su 18. februara ove godine pod sumnjom da su počinili krivična djela finansiranja terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti te organiziranje i pridruživanje terorističkoj grupi ISIL u Siriji.

Uhapšeni su u akciji SIPA-e, a po nalogu Tužilaštva BiH, pod kodnim nazivom „Damask 3“.

U Sudu BiH za javno vrbovanje na terorizam sudi se i Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijske zajednice u BiH, ali i Fatihu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Jasminu Jašareviću, Eminu Hodžiću, Mirzi Kapiću, Salki Imamoviću, Ademu Karamuji, Fikretu Hadžiću, Enveru Liliću, Ibri Deliću, Samiru Hadžaliću i Mehmedu Tutmiću, koji se terete za izvršenje krivičnog djela organiziranja terorističke grupe.

keserovic-sud-bih-02-ss

Keserović u vojnoj jakni ispred Suda BiH  

Tokom iznošenja završnih riječi protiv prve grupe optuženih, postupaju tužilac Dubravko Čampara istakao je da je Tužilaštvo dokazalo da su optuženi u predmetu „Erdić i drugi“ počinili krivično djelo za koje se terete.

Deset godina

Erdićev advokat Adil Lozo rekao nam je jučer da Tužilaštvo BiH nije predložilo kaznu za optužene, ali da im, ako im krivica bude dokazana, prijeti od jedne do deset godina zatvora.

- Ne znam šta da očekujem. Totalno sam se nakon završnih riješi isključio iz ovog predmeta. I ja čekam da vidim kakva će konačna presuda biti - kaže Lozo.

U Siriji 23 djece i 33 žene iz BiH

Prema posljednjim  podacima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u paklu sirijskog ratišta kojim rukovodi teroristička organizacija Islamska država nalazi se i 23 djece iz BiH te 33 žene.

Britanski "Telegraph" objavio je prije dva mjeseca, pozivajući se na Međunarodni centar za studije o radikalizaciji pri King's Collegeu u Londonu, da se u Siriji i Iraku na strani ISIL-a bori čak 330 državljana BiH. Riječ je o podacima iz 2014. godine.

Brojke

  •  200 bh. državljana ratuje u Siriji
  • 30 ih poginulo
  • 17 osoba sudi se u BiH za terorističke aktivnosti