NOGOMET

VEDAD IBIŠEVIĆ Odlučan sam da ispunim očekivanja

REPREZENTATIVCI Povratak u golgetersku formu

Autor:M. TANOVIĆ

5.10.2015

Kada je u formi, nema milosti. Nakon što je štutgartsku agoniju ostavio iza sebe, Vedad Ibišević požurio je da nadoknadi sve ono što je propustio u posljednjih godinu i po. U petom nastupu za Hertu, u subotu protiv Hamburga, naš reprezentativni napadač postigao je nova dva pogotka i svoj berlinski konto podigao na četiri.

I to je bio 14. put u Bundesligi da je Ibišević u jednom susretu postigao dva pogotka, a ovog puta, za to su mu trebale samo dvije minute.

Preporod u Berlinu

U jučerašnjem razgovoru za “Dnevni avaz” Vedo nije krio zadovoljstvo.

- Vrlo sam zadovoljan. Što je najvažnije, ekipi ide odlično. Pobjeđujemo i dobro stojimo u ligi. I, naravno, počeo sam davati golove – kaže Ibišević.

U Berlinu, Vedo doživljava preporod. Period stagnacije je gotov, a sve oni što su Ibiševiću predviđali ulazak u suton karijere, naš napadač je demantirao. Šta se to desilo pa je Vedo procvjetao u Herti?

- Cilj mi je bio da promijenim sredinu i odem iz Štutgarta, a jasno je zbog čega sam ušao u formu u novom klubu. Sada iza sebe imam trenera koji me poštuje, saigrače, navijače, klub... Imam maksimalnu podršku, koja mi je veoma bitna za samopouzdanje i rezultati se već vide. Fizički sam veoma spreman, igram redovno i svi vjeruju u mene. Naravno da se to počinje isplaćivati – kaže Ibišević.

Da je Vedo mogao birati kada će eksplodirati, ne bi izabrao bolji trenutak. Povreda Edina Džeke uoči mečeva odluke u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine znači da ćemo sve naše nade u pogotke položiti upravo na Ibiševića.

Spreman i motiviran

- Spreman sam, motiviran i odlučan da ispunim ta očekivanja. Veoma mi je žao što neće biti Edina. Ne trebam posebno govoriti koliko nam znači za ekipu i kao kapiten i kao fudbaler. No, siguran sam da će ostali momci dobro odgovoriti na zahtjeve i dati sve od sebe da u subotu pobijedimo Vels i ostanemo u igri za baraž – govori Ibišević.

Hoćemo li u baraž ili ćemo sljedeće ljeto, umjesto u Francuskoj, provesti pred TV ekranima, znat ćemo za desetak dana. Vedo je optimista i vjeruje da ćemo ispuniti cilj.

- Sada se ne treba zamarati time kolike su nam šanse u procentima, već samo treba razmišljati o tome da pobijedimo Vels i Kipar. Nažalost, nije sve u našim rukama, ali ono što je do nas, moramo odraditi onako kako treba. Bit će teško, ali je itekako moguće. Vjerujem u nas – kaže Ibišević.

Sudbina ili slučajnost: Čovjek za velike golove

Neki će reći da je sudbina, a neki da je slučajnost. No, može li biti čista slučajnost što je to uvijek bio on? I, da odemo korak dalje, može li biti puka slučajnost da je sada, uoči mečeva odluke za reprezentaciju BiH u ciklusu za Euro 2016., počeo zabijati golove?

Gol za Brazil

Sjetimo se finiša prošlog ciklusa i utakmice protiv Litvanije. Edin Džeko bio je naš najbolji strijelac, ali je gol vrijedan plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu postigao Ibišević. U Litvaniji je riješio tešku i mučnu utakmicu i donio nam pobjedu od 1:0, koja je bacila BiH u delirij mundijalske radosti.

Prvi pogodak BiH na SP-u

I opet – u knjigama historije ostat će upisan on. Mada je susret prvog kola grupne faze Mundijala počeo na klupi, upravo je Vedo postao vlasnik prvog pogotka BiH na svjetskim prvenstima. U 85. minuti utakmice protiv Argenitne, zabio je pogodak za 1:2.

Najbrži gol

Vedo je strijelac još jednog važnog gola. U prijateljskom susretu protiv Lihtenštajna u septembru prošle godine zabio je najbrži gol u historiji našeg tima. Za pogodak mu je trebalo svega 49 sekundi.