GLOBUS

U naletu tajfuna u južnoj Kini poginulo devet osoba

Još 16 osoba prijavljeno kao nestale

Fena

5.10.2015

Vlasti u Kini i na Filpinima saopćile su u ponedjeljak da je tajfun koji je razorio sjever Filipina prije nego što je počeo divljati po jugu Kine ubio najmanje devet osoba, a desetine ribara su nestali.

Tajfun Mujigae također je izazvao nekoliko snažnih tornada kada je u nedjelju zahvatio kopno u južnoj kineskoj pokrajini Guangdong gdje je povrijeđeno 168 ljudi, saopćile su lokalne vlasti.

Tornado je odnio automobil i izazvao je pogibiju osobe koja se nalazila u njemu, saopćio je odjel za civilnu zaštitu Guangdonga.

Državna novinska agencija Xinhua javila je da je jedan ribar također poginuo i da je još 16 prijavljeno kao nestali u Kini.

Mujigae, 22. tajfun u ovoj godini, prošao je sjeverom Filipina u subotu ujutru, izazivajući poplave i nekoliko klizišta. Dvije osobe su poginule i tridesetak ribara je nestalo, saopoćio je portparol regionalne agencije za civilnu zaštitu Mike Sabado, prenosi AP.

Skoro 200.000 ljudi u južnoj Kini je evakuirano prije nego što je tajfun Mujigae - "duga" na korejskom jeziku - zahvatio tlo u blizini grada Zhanjiang u pokrajini Guangdong oko 14 sati u nedjelju, saopćio je Nacionalni meteorološki centar.

Do ponedjeljka ujutru, tajfun je krenuo u susjednu regiju Guangxi s vjetrovima brzine do 54 kilometara na sat. Regionalne vlasti naredile su da se 12.700 ribarskih brodica i 35.400 radnika na moru vrate u luku.

Tajfun je zahvatio južnu Kinu, uključujući turistički otok Hainan, gdje se okupilo na hiljade Kineza tokom praznika Nacionalni dan koji traje sedmicu i završava se u srijedu.