VIJESTI

RUDARI KOD NOVALIĆA Traže odgovore na obećanja Vlade FBiH

Očekuju pozitivan ishod

M. Aš.- E. T. - E. H.

5.10.2015

13:25 Nakon sastanka između predsjednika Sindikata radnika rudnika Federacije BiH sa premijerom Fadilom Novalićem, predsjednik Sindikata Sinan Husić je novinarima rekao da je zadovoljan sastankom, te da je Elektroprivreda danas preuzela jednu ogromnu obavezu prema rudnicima Federacije BiH, ali i pravo na apsolutnu kontrolu rada uprave rudnika Federacije BiH.

Elektroprivreda se obavezala da će u 11. i 12. mjesecu ove godine uplatiti na ime doprinosa zaposlenim u rudnicima milion i 600 hiljada KM, a za isti period investirat će devet miliona i 200 hiljada KM, prvenstveno u modernizaciju i poboljšanja uslova rada u rudnicima F BiH.

"Analizirajući sve što je danas na sastanku rečeno mislim da neće biti izmjene cijene električne energije za domaćinstva u Federcije BiH, jer sva ova sredstva o kojima ja govoirim dolaze iz Elektroprivrede BiH", naglasio je Husić.

Čelnici Samostalnog sindikata rudara u Federaciji BiH sastat će se danas u Vladi FBiH s premijerom Fadilom Novalićem. 

Kako nam je preneseno, rudari će od Novalića tražiti da se pod hitno očituje o tome šta je  dogovoreno na nedavnom sastanku s Upravom "Elektroprivrede BiH", a tiče se zahtjeva rudara da se pomogne rudnicima. 

Vlada je ranije s rudarima potpisala Sporazum o modernizaciji rudnika, ali nema pomaka u njegovoj primjeni, što je uznemirilo rudare, koji smatraju da su sada izigrani. 

Sindikat je prije nekoliko dana održao i hitnu sjednicu Predsjedništva te poslao pismo u kojem od Vlade traži da se i pisano očituje o zahtjevima rudara.

Povod za ovakvo reagiranje rudara jeste najava premijera Novalića da će kroz subvenciju i povećanje cijene struje za 700.000 domaćinstva pomoći 100.000 socijalno ugroženih. Ali, rudari su zabrinuti šta će biti s obećanjima datim njima da će biti izdvajan jedan fening za modernizaciju rudnika.

Prema riječima Sinana Husića, predsjednika Sindikata rudara Federacije BiH, očekuju da im se predstavi Prijedlog rješenja koje rudnicima i uposlenima u rudnicima nudi, ono što nudi Sporazum potpisan 19. jula 2015. godine između Sindikata radnika Rudnika FBiH, Elektorprivrede i Vlade FBiH, s to su finansijska sredstva za nastavak razvoja.

- Očekujemo pozitivan ishod, iako se ovih dana često govori o tome da li će neko nekoga prevariti u ovom pregovaračkom procesu. Iskreno, rudare i zaposlene u rudniku neće niko prevariti, prevarit će sami sebe jer Rudnici FBiH, ove zime neće moći u punom kapacitetu odgovoriti ni Elektroprivredi ni građanima - kazao je Husić.