DIJASPORA

NJEMAČKA Prijem za polaznike dopunske škole iz Reutlingena

Generalni konzulat BiH u Štutgartu

Redakcija

5.10.2015

Polaznici dopunske škole Bosne i Hercegovine u Reutlingenu i njihovi roditelji predvođeni profesoricom Erminom Dedić i koordinatoricom Edinom Zečević posjetili su u subotu, 3. oktobra 2015. godine glavni grad B-W-a Štutgart i Generalni konzulat BiH u ovom gradu.

4re

Primio ih je generalni konzul BiH Zvonko Mišković sa saradnicima. Nakon razmjene poklona i programa o maternjem jeziku koji su izveli učenici generalni konzul Mišković upoznao je djevojčice i dječake iz Reutlingena i njihove roditelje o djelatnosti Generalnog konzulata BiH, a ljubazni službenici Konzulata objasnili su gostima proces dobijanja putnih isprava građana BiH.

3are

- Svi smo oduševljeni posjetom i ljubaznošću kojom su nas ugostili uposleni u Generalnom konzulatu na čelu sa generalnim konzulom Miškovićem koji od svog dolaska na čelo GK BiH u Štutgartu pruža podršku dopunskim školama. Djeca su sretna što su imala priliku vidjeti cijeli proces rada Konzulata, posebno proces dobijanja putnih isprava BiH - kazala je Edina Zečević, koordinatorica dopunske škole BiH u Reutlingenu, jedne od 40 dopunskih škola škola za djecu građana BiH u Njemačkoj.

Mišković je kazao da oni postoje i tu su zbog građana BiH.

1re

- Upoznat sam sa problemima dopunskog obrazovanja djece građana BiH na maternjem jeziku u dijaspori, posebno bosanskom jeziku i fantastičnim rezultatima koje na tom polju postižu aktivisti Saveza dopunskih škola na čelu sa mojim bivšim kolegom Harisom Halilovićem. Učinit ću sve da im lično i kao generalni konzul BiH pomognem, a nadam se da će to što prije uraditi i naša država Bosna i Hercegovina - kaže generalni konzul Zvonko Mišković.

Nakon posjete Generalnom konzulatu gosti iz Reutlingena nastavili su druženje u Klubu Bosne i Hercegovine u Štutgartu.