CRNA HRONIKA

SUD BiH Advokat Mladena Ždrale tražio izuzeće Vijeća

Drugostepeni postupak trebao početi danas

Am. K./Ad.A.

5.10.2015

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas je trebalo početi suđenje Mladenu Ždrali. No, advokat Kerim Čelik, koji zastupa Ždralu, tražio je izuzeće Vijeća koje čine predsjedavajući Senadin Begtašević, te članovi Medžida Kreso i Dragomir Vukoje.

Zahtjev za izuzeće će se razmatrati na općoj sjednici sudija koja treba biti zakazana naknadno, a na kojoj će se odlučiti o zahtjevu odbrane. Nakon toga će se znati datum kada će početi drugostepeni postupak. 

Naime, Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 8. septembra 2015. godine rješenje od 27. avgusta 2015. godine kojim je uvažena žalba Tužilaštva BiH, te ukinuta prvostepena presuda u predmetu "Mladen Ždrale" i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

 Prvostepenom presudom od 17 . februara 2015. godine optuženi Ždrale je oslobođen optužbe za krivično djelo ubistvo i krivično djelo izazivanje opće opasnosti.  Ždrale je bio oslobođen obaveze i da nadoknadi troškove ovog krivičnog postupka.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno najavilo Tužilaštvo BiH i to zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja žalbu uvaži i pobijanu presudu ukine, te odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

 Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu na kojoj je tužilac ukratko izložio žalbu, a branilac optuženog odgovor na istu.
Optuženi se u svome izjašnjenju saglasio sa navodima branioca.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće je donijelo navedenu odluku da se prvostepena presuda ukine.