VIJESTI

SVJEDOCI REVOLUCIJE Vesna Pešić: Vučić se nije odrekao Miloševićeve politike

Povodom godišnjice pada balkanskog kasapina

M. AŠČIĆ

5.10.2015

Vesna Pešić, srbijanska političarka i bivša zastupnica Liberalno demokratske partije (LDP) u Skupštini Srbije, izjavila je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ povodom 15. godišnjice pada režima Slobodana Miloševića, da je 5. oktobar za Srbiju značio samo nikad više ratovanju. 

Ali, Pešić povodom godišnjice koja ima regionalni značaj kaže da se Srbija nakon Miloševićevog pada nikada nije stvarno suočila s prošlošću.

Zaustaviti rat

Bivša zastupnica LDP-a i velika kritičarka režima u Srbiji pojasnila je za naš list da je 5. oktobar predstavljao jedan opći narodni konsenzus da se Milošević sruši, koji nije bio jedinstven ni u jednom cilju osim da zaustavi ratne sukobe i Srbiju izvuče iz izolacije. 

- I to je bilo trajno dostignuće 5. oktobra. Sve drugo je diskutabilno. I kada je riječ o ekonomskom i socijalnom razvoju, i kada je riječ o korupciji, koja je u Srbiji ogromna. Tu ne možemo da se pohvalimo da je ta crta bila debelo podvučena - kaže Pešić.

Ona smatra da Srbija dalje od rečenice „nećemo više ratovati“ nije mnogo napredovala, jer već 15 godina od pada režima Miloševića ne želi se čvrsto suočiti s dešavanjima iz devedesetih godina. 

- Moramo da vidimo zašto je došlo do ratovanja, da se pokaže da je Srbija imala svoje ratne planove i da se oslobodimo nacionalnog projekta koji je važio tokom devedesetih godina. Taj nacionalni projekt Srbije je preživio i to su muke koje danas doživljavamo - kaže Pešić.

Ona se osvrnula i na nedavnu izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da "ujedinjavanje na bošnjačkoj političkoj sceni vodi ka političkim tenzijama, problemima" i da će „neminovno dovesti do nacionalne homogenizacije i u RS“. Podvukla je da to sve govori da je projekt Miloševićeve „velike Srbije“ i dalje živ, a ogleda se kroz Republiku Srpsku.

- Projekt ideologije Miloševića je preživio i on se sada ogleda na projekt u RS. Pa Dobrica Ćosić rekao je da je najskuplji ratni plijen Republika Srpska. Srbiji će biti teško ako bude pritisnuta da se odrekne tog projekta i da se odrekne RS, koja treba da se integriše u normalnu državu BiH. To će za Srbiju biti veliki izazov. Sad, da li će Srbija proći taj ispiti, to je veliki znak pitanja – kaže Pešić. 

vesna-pesic-22

Pešić: Moramo da vidimo zašto je došlo do ratovanja

Na naše pitanje zašto se Vučić direktno miješa u odnose u bošnjačkom korpusu i dešavanja u BiH, Pešić tvrdi da je to zato što je „RS jedino što je ostalo od Miloševićevog nacionalnog programa“.

- Radikali tada nisu bili država, nisu mogli da vode državnu politiku, ali su u velikoj mjeri  vodili te ratove. Bili su dalje od Miloševića, oni su bili ratoborniji od Miloševića. Prema tome, jasna je stvar da će Vučić pokušati da se miješa. Zato što je to njegova osnovna ideologija bila. On je se nije odrekao – smatra Pešić. 

Putem Evrope

Ova ugledna političarka vjeruje  da je na „Bosancima da sada pokažu sopstveno jedinstvo i da krenu putem Evrope“.

- Jer, sve dok Bosna nije riješena, rat je i dalje ovdje moguć. BiH ovakva kakva jeste, još je plijen i Srbije i u Hrvatske, jer su im i ranije bile namjere da se BiH dijeli između Srba i Hrvata. Taj projekt još je živ - istakla je Pešić.

 BiH ne čini dovoljno za sebe

- Ali, sve mi se čini da BiH  ne čini dovoljno sama za sebe. Ne može BiH da čeka milost Srbije. Ne pokazuje dovoljno  snage da ona sama rješava unutrašnje probleme i da odbije mogućnost da se ponavljaju događaji koji su već desili – kaže Pešić.

AFP tvrdi: Vlast preuzeli Slobini saveznici

Uprkos tome što su se mnogi veselili Miloševićevom padu, 15 godina kasnije Srbiju vodi grupa njegovih ultranacionalističkih saveznika, ali potpuno prerušeni u novo ruho proevropskih reformista, objavio je jučer AFP u svojoj analizi.

Aleksandar Vučić, koji je izabran za premijera prošle godine, bio je ministar informiranja u jednoj od Miloševićevih vlada i ima mračnu prošlost kada je riječ o vatrenim desničarskim govorima nastalima u žaru za stvaranjem „velike Srbije“ devedesetih te „čišćenjem“ Hrvata i Bošnjaka, istakli su u AFP-u.

Vučićev prethodnik, a sada i njegov zamjenik Ivica Dačić bio je Miloševićev portparol, poznat tada kao „mali Sloba“, a trenutni predsjednik Tomislav Nikolić još je jedan bivši ultranacionalista koji je bio ministar dok su NATO-ove bombe padale na Beograd tokom intervencije zbog situacije na Kosovu, navodi se u analizi AFP-a.