BIH

NAKON SEDAM GODINA Studenti Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Zenici dobili nove prostorije

Projekat vrijedan nekoliko miliona

D. PAŠALIĆ

5.10.2015

Studenti Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici započeli su novu akademsku godinu u potpuno novim prostorijama, čija je izgradnja započeta još prije sedam godina, a radovi na enterijeru trajali su sve do sinoć.

Tako su danas brojni gosti, brucoši i studenti bili dio prigodne svečanosti povodom početka rada u novim prostorima, a na upotrebu su predati svi prostori u objektima "A" i "B" koji obuhvataju nove i funkcionalne učionice, kabinete, prostore za rad oba fakultetska dekanata i studentskih službi, kao i prateće sadržaje za potrebe Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

Izgradnja započela davne 2008.

Podsjetimo, u oktobru 2008. godine svečano je položen kamen temeljac za izgradnju objekta Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, koja je trebala trajati ukupno 200 dana.

Zbog novčanih turbulencija izgradnju objekta pratili su stalni padovi tempa izgradnje, da bi prošle godine došlo do novog zastoja radi inicijative za izmjenu prvobitnog projekta u cilju smanjenja utroška sredstava za oko 30 posto.

U pokrenutoj inicijativi koja je djelimično usvojena predložene su izmjene koje se odnose na mašinski dio projekta i elektro instalacije, izmjena podnog grijanja klasičnim radijatorskim, dok bi umjesto u cijeloj zgradi klimatizacija radila samo u pojedinim dijelovima prostorija.

Ipak, nakon sedmodnevne borbe sa finansijama i brojnim zastojima danas su svi sa oduševljenjem bili dio važnog koraka u visokoškolskom obrazovanju zeničkog univerziteta u koji je uložene nekoliko miliona maraka.

Zgrada još uvijek nedovršena

Vrijednost građevinskih radova iznosila je 7,3 miliona KM, a novi objekat prema projektu koji je radilo Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice sastoji se od 50 kabineta, amfiteatra sa 250 mjesta, studentskog restorana, te većeg broja manjih sala različitih dimenzija.

Iako će nova akademska godina početi u novim prostorima, preostaje i realizacija druge faze nove zgrade "Prava i Ekonomije", koja obuhvata izgradnju "C" objekta. Okončanjem ove faze podmiriti će se potreba za amfiteatrom i drugim prostorima za izvođenje nastavnog procesa.

Na početku akademske 2015/2016. godine, u novoizgrađenim prostorima studente su dočekali dekani prof. dr sc. Enes Bikić i doc. dr sc. Alaudin Brkić, koji su prigodnim govorom zaželjeli uspješno predstojeću akademsku godinu svim studentima Univerziteta u Zenici.

Realizacijom ovog projekta unaprijeđeni su uvjeti studiranja, te stvorena mogućnost i za otvaranje novih studijskih programa.