LIFESTYLE

NEVJEROVATAN PODUHVAT Dobrovoljno ušao u Aušvic da provjeri šta se tamo zaista dešava!

Poljski vojni kapetan Vitold Pilecki proveo dvije godine u zloglasnom logoru

Autor:(D. K.)

4.10.2015

U ranim danima Drugog svjetskog rata većina svijeta nije bila svjesna šta se događa u nacističkom kampu Aušvic, a jedan je čovek odlučio da sam provjeri šta se dešava iza bodljikave žice. Poljski vojni kapetan Vitold Pilecki dobrovoljno se javio da uđe u logor, kako bi saznao ima li istine u glasinama o njemačkim zločinima.

Njemački vojnici su 19. septembra 1940. uradili upravo ono čemu se Pilecki nadao - uhvatili su ga na ulicama Varšave i deportovali u zloglasni logor. Naredne dvije godine Pilecki je proveo u Aušvicu.

U dokumentu "Volonter Aušvica", kojeg je komunistička Poljska decenijama držala tajnim i tek ga nedavno otvorila, piše kako je Pilecki opisao ulazak u Aušvic: "Pozdravio sam se sa svime što sam do tada znao i ušao u nešto što nije bilo nimalo nalik bilo čemu što sam vidio".

Njemu je brzo postalo jasno šta se zapravo događa u Aušvicu - bila je to fabrika za ubijanje. Dodijeljen mu je posao koji je podrazumijevao i rad izvan logora, pa je uspijevao da prokrijumčari izvještaje poljskoj vojsci.

pilecki

Pilecki kao zatvorenik u Aušvicu

Iz dana u dan njegovi su izvještaji bili sve jeziviji.

"Više od hiljadu novopridošlih danas je poslano je u gasne komore. Tijela su spaljena u novom krematorijumu", napisao je Pilecki.

Vremenom, njegovi izvještaji su postali toliko strašni da je svima bilo teško da povjeruju u sve šta je napisao.

Aleks Storožinski, predsjednik fondacije Kosciusko, ispričao je kako je Pilecki izvještaje slao vojsci koja se skrivala po Varšavi.

pilecki-wikipedia

Pilecki: Pisao jezive izvještaje

- Mislili su da pretjeruje. Nisu mogli da vjeruju da postoje gasne komore, peći, da su im davali injekcije od kojih su umirali. Zvučalo je nestvarno - rekao je Storožinski za NPR.

Kako nisu stizale naredbe da se logor uništi, Pilecki je zapisao: "Dalji ostanak ovdje bi mogao biti jako opasan za mene" i tada je počeo da planira bijeg.

Usred noći 26. aprila 1943. godine Pilecki je pobjegao s Janom Redzejem i Edvardom Ciselskim, dvojicom logoraša.

Trojka je pobjegla kroz zadnja vrata kućice koja je služila kao pekara. Ispod logoraških uniformi imali su normalnu odjeću, a sa sobom su ponijeli duhan koji su bacali iza sebe kako ih psi ne bi mogli nanjušiti, prenosi B92.

Nakon bijega Pilecki se vratio u vojsku i napisao opširan izvještaj o Aušvicu, ali je 1945. godine pristao na špijunažu i prikupljanje tajnih informacija o Rusima u Poljskoj.

Komunistički režim u Varšavi ga je uhvatio i Pilecki je nakon suđenja osuđen na smrt. Pogubljen je u varšavskom zatvoru Mokotov, 25. maja 1948. godine.

zloglasni-logor-ausvic

Zloglasni logor Aušvic

Razlog zbog kojeg je njegova priča o infiltraciji u Aušvic ostala relativno nepoznata je taj što je komunistička vlast cenzurirala spominjanje njegovog imena u javnim dokumentima, a ta je zabrana trajala sve do pada Berlinskog zida.