KOLUMNE

Britka sablja

Edis Mulalić

A. Č.

5.10.2015

Čovjek je već nakon prve utakmice postao regionalna medijska zvijezda. Klipovi njegovog vođenja Željezničara s krova tunela u posljednjih deset minuta gradskog derbija protiv Sarajeva (1:0) obilaze internet-nebo, zadivljujući zaljubljenike u najvažniju sporednu stvar, a posebno navijače "Plavih" s Grbavice.

Edis Mulalić, nekada neustrašivi borac na terenu i stoper kojem niko nikada nije mogao prigovoriti nijednu riječ, postao je prvi trener Želje i već je u svom debiju nagovijestio da će se na klupi ponašati kao što je i na terenu. Tačnije, ne na klupi, već pored nje.

Svojim izjavama uoči de(r)bija Mulalić je zaintrigirao fudbalsku javnost u BiH. Više je nego evidentno da u njegovoj filozofiji ne postoji riječ kalkulacija, da od fudbala ne želi praviti kvantnu fiziku i da bi mu na sposobnosti motivacije igrača mogao pozavidjeti i legendarni Ćiro Blažević.

Britka sablja za samo nekoliko dana podigao je moral ekipi koja je nakon nastupa u Evropskoj ligi postala neprepoznatljiva. Hoće li nastaviti Željo nakon derbija u istom ritmu, pokazat će vrijeme, ali da nešto ima u Mulaliću, to je definitivno. Edis je rođen 25. oktobra 1975. i skoro cijelu fudbalsku karijeru proveo je u Željezničaru.