GLOBUS

Procurio plan za zaustavljanje izbjegličkog talasa?

Evropska komisija razradila akcioni plan s Turskom

Autor:(D. K.)

4.10.2015

Evropska komisija razradila je akcioni plan s Turskom kako bi se zaustavio priliv izbjeglica u Evropu, pišu njemačke novine, pozivajući se na izvore u Evropskoj komisiji i njemačkoj vladi.

Mediji navode da će prema tom planu Turska morati bolje da štiti svoju granicu sa Grčkom, što znači da će turske i grčke službe koje kontrolišu granicu na moru morati zajedno da patroliraju istočnim dijelom Egejskog mora.

Tu akciju će nadgledati Frontex, koji će izbjeglice vraćati nazad u Tursku, javlja Hina, a prenose hrvatski mediji.

U Turskoj će biti izgrađeno šest novih izbjegličkih kampova koji će imati kapacitet prihvata dva miliona ljudi. Evropska unija će djelimično finansirati te projekte 

Članica EU, po tom planu, obavezat će se na prihvat dijela izbjeglica kako bi se do pola miliona ljudi moglo premjestiti u Evropu, a da pritom ne moraju da plaćaju krijumčarima ili polaze na opasna putovanja Sredozemljem, prenosi B92.

Navedeno je i da je taj plan dogovoren prošle sedmice i da se predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker oko toga savjetovao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.

Turski predsjednik Tajip Erdogan sastat će se sutra s Junkerom, a portparol Evropske komisije rekao je da je će taj sastanak biti posvećen načinima "jačanja saradnje kako bi se zajednički pozabavili izbjegličkom krizom".