NAUKA

Stara isprobana tehnika: Ovako ćete natjerati ljude da vam otvore dušu

Jednostavan psihološki trik

Autor:(A. Vr.)

4.10.2015

Kako psihijatri natjeraju svoje pacijente da se potpuno otvore i progovore o svojim strahovima i nesigurnoastima bez zadrške?

Za to postoji tajni iskušani recept kojem su doktor nauke Maurice Schweitzer and Adam Galinsky posvetili knjigu Friend of Foe.

Raširena je zabluda da se povjerenje gradi s vremenom i da se povjeravamo samo onima koje poznajemo niz godina. Zapravo, za izgradnju povjerenja postoji formula koju često upotrebljavaju psihijatri. Ključno je balansirati između uvjerljivog toplog, ljudskog pristupa te kompetencije odnosno kredibiliteta.

U razgovoru sa jednim psihijatrom, autori knjige saznali su kako stvar funkcionira. U trenutku kada psihijatrov pacijent uđe u ured bit će impresioniran brojem uokvirenih diploma koje svjedoče kredibilitetu i kompetenciji.

Nakon takvog psihloškog učinka na pacijenta, psihijatar sada mora pokazati svoju ranjivu, ljudsku stranu kako bi pacijentu pokazao da je običan čovjek od krvi i mesa. Jedan psihijatar s kojim su pisci razgovarali ima tri taktike koje redovito koristi: nespretno ispusti olovku iz ruku, prolije kavu ili ispriča glupi vic, piše businessinsider.com.

Ista tehnika vrijedi i u poslu. Profesionalci se mogu prikazati pristupačnijima ako su malo nespretni i komični. Tako pokazuju svoju ljudsku stranu koja je sklona greškama.

“Učinkovitost ove tehnike ruši raširenu pretpostavku da se povjerenje stječe s vremenom”, navode autori knjige.

Ključno je, napominju, pokazati kredibilitet prije ranjivosti, u protivnom tehnika neće djelovati.

Međutim treba pripaziti da ranjivost ne potkopa kompetenciju koju želite pokazati.