BIH

BIHAĆ: Promovirana knjiga "Nova bošnjačka politika – Bitno je biti Bošnjak"

Recenzenti su akademik Muhamed Filipović i Smail Čekić, prof. dr. Senadin Lavić i Zemir Sinanović

Fena

4.10.2015

U Muzeju AVNOJ-a u Bihaću, a u organizaciji gradske uprave, danas je upriličena promocija knjige "Nova bošnjačka politika – Bitno je biti Bošnjak" autora Sejfudina Tokića. 

Djelo obuhvata dio aktivnosti, tekstova, intervjua, izlaganja i debata u protekle tri godine u istoimenim projektima za popis stanovništva 2013. godine. Recenzenti Tokićeve knjige su akademik Muhamed Filipović i Smail Čekić, te prof. dr. Senadin Lavić i Zemir Sinanović. 

- Ideja se rodila iz potrebe da se, nakon sagledavanja ukupne situacije, promoviše novi pristup Bošnjaka, u kojem će oni biti subjekt politike, u kojem će preuzeti odgovornost za državu i biti spremni reći "ovo je naša država" – istakao je Tokić.

Savjetnik gradonačelnika Bihaća Smail Toromanović kazao je da ova knjiga ima jednu simboličnu poruku prema svim uposlenicima u višim nivoima vlasti, a to je da kada je u pitanju bošnjački identitet i bosanski jezik, moraju prevazići sve one probleme s kojima se suoačavaju u smislu zavidnosti, ljubomore, međusobnog nepoštivanja, itd.