BIH

NOVI TRAVNIK Svečano otvoren Islamski centar

Izgradnja džamije trajala je 17 godina

D. P.

4.10.2015

Uz prisustvo nekoliko hiljada ljudi, vrha Islamske zajednice u BiH i čelnika lokalne i regionalne politike, danas je u Novom Travniku svečano otvoren islamski centar i čaršijska džamija. 

Izgradnja je počela prije 17 godina, a kako je istaknuto, vjernici islamske vjeroispovijesti Novog Travnika na ovaj vjerski objekat čekali su više od 40 godina.

 - Novi Travnik je bio jedan od rijetkih gradova u BiH koji nije imao džamiju. Sada će ona muslimanima biti centar društvenog i duhovnog života“, rekao je Fahrudin ef. Haseljić, glavnim imam Medžlisa IZ-e Novi Travnik, koji se zahvalio vjernicima za 17 godina izdvajanja sredstava za izgradnju ovog vjerskog objekta. 

Većina govornika okupljenima su poručili da je islam vjera mira i da se kroz vijekove pokazalo da tamo gdje se grade crkve i džamije bilo više poštovanja među komšijama. 

-Ovo nije samo džamija, nego puno više. Dužnost nam je kao vjernicima da prema komšijama budemo dobri i da gradimo dobre komšijske odnose, rekao je reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husen ef. Kavazović.