BIZNIS

Proizvođači još ne mogu plasirati zelenu energiju

FERK zatrpan žalbama iz solarnih elektrana

B. T.

4.10.2015

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) jučer je u Mostaru održala sjednicu na kojoj je nastavljeno razmatranje i rješavanje niza žalbi koje je FERK primio. 

Kako saznajemo, žalbe su se prvenstveno odnosile na „Elektroprivredu HZHB“, odnosno uskraćivanje pristupa distributivnoj mreži proizvođačima električne energije s područja općine Stolac, odnosno na priključenje proizvodnih objekata koji se nalaze u privredno-poslovnoj zoni "Hodovo".

Novi postupak

Donesenim rješenjima FERK je predmete vratio na ponovni postupak ovom elektroprivrednom preduzeću.

Kako je za "Dnevni avaz" objasnila Đulizara Hadžimustafić, predsjednica FERK-a, riječ je o žalbama koje su uputili vlasnici solarnih elektrana s područja Hodova, zbog problema s priključkom na distributivnu mrežu. Naime, mreža distribucije ne može primiti njihovu količinu proizvodnje i potrebno je sagraditi novu trafostanicu, većeg kapaciteta.

- Pojednostavljeno, mi smo poručili „Elektroprivredi“ da ne mogu odbiti ove proizvođače, ali da im moraju reći koji su tehnički uvjeti, a na njima je hoće li investirati u novu trafostanicu ili ne. Ne znam šta će se desiti ako se proizvođači ne budu udružili kako bi investirali u novu trafostanicu - kaže Hadžimustafić. 

djulizara-hadzimustafic

Hadžimustafić: Nema potrošnje

Dodala je da FERK takvih žalbi ima ukupno 30 i da ih rješava postepeno, odnosno da su neke riješene već na prethodnim sjednicama. 

Govoreći generalno o proizvodnji obnovljive energije u BiH, ona je konstatirala da proizvođači uglavnom samo brinu o tome da dobiju poticaje, a manje o tome šta će se dešavati s distributivnom mrežom. 

Tržišna cijena

Upitana u kojim procentima BiH trenutno koristi energiju iz obnovljivih izvora, kaže da je učešće obnovljive, odnosno zelene energije u ukupnoj potrošnji 34 posto, a uvjet Energetske zajednice je da do 2020. to bude 40 posto. 

- Postoji akcioni plan, tačno se zna kako će iz kojeg izvora to ići po kotama. Ovo je mnogo više od tog akcionog plana, mi nemamo ništa protiv, ali ako želite da proizvodite, proizvodite po referentnoj ili tržišnoj cijeni - kaže naša sagovornica.