BIH

Zvizdić širi kabinet još jednim saradnikom

Na stranici Agencije za državnu službu BiH objavljeni konkursi

Autor:K. Ke.

4.10.2015

Iako je Vijeće ministara BiH donijelo odluku kojom se obustavlja zapošljavanje u državne institucije, kako bi se napravile uštede i reducirao ionako preglomazni državni aparat, od tog dana na stranici Agencije za državnu službu raspisano je sedam konkursa u kojima se nudi 14 radnih mjesta!

Iako je u zabrani državne vlade navedeno da je zapošljavanje dozvoljeno samo u izuzetnim slučajevima, nije precizirano koji su to „izuzetni slučajevi“.

Ovakvu odluku Vijeće ministara donijelo je 8. septembra, a već isti dan na stranici ove agencije pojavio se oglas u kojem se traži stručni saradnik za rad u Uredu predsjedavajućeg Denisa Zvizdića (SDA).

Tako se u devet od 14 oglasa traži stručni saradnik, najviše u Upravi za indirektno oporezivanje, njih sedam. Stručnog saradnika traži i Direkcija za evropske integracije pri Vijeću ministara, i to u Odsjeku za podršku učešća u Programima zajednice.

Nudi se i mjesto za sekretara, i to u Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, sa Semihom Borovac (SDA) na čelu, koja traži „sekretara s posebnim zadatkom“. 

Osim toga, Ured zastupnika Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava traži novog zastupnika i njegovog zamjenika, a raspisan i je i interni oglas za stručnog savjetnika u Zajedničkoj komisiji Parlamentarne skupštine BiH za administrativne poslove. 

Skoro svi ovi oglasi istječu polovinom oktobra, nakon čega bi Vijeće ministara trebalo odrediti koji su to „izuzetni slučajevi“ i dati saglasnosti na upošljavanje novih državnih službenika.