BIH

Majkić: Jesu li i vozači dobili status diplomata?

Državna zastupnica pitala Ministarstvo vanjskih poslova

S. D.

4.10.2015

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zakazanoj za 7. oktobar, bit će, između ostalog, razmatran i revizorski izvještaj o finansijskom poslovanju Ministarstva vanjskih poslova BiH. U javno objavljenom izvještaju državnih revizora, o čemu je i naš list već pisao, ustanovljeni su brojni propusti u načinu trošenja budžetskih sredstava u ovom ministarstvu koje na raspolaganju godišnje ima 52 miliona KM. 

Državni poslanici, članovi Komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za finansije i budžet, na ovosedmičnoj sjednici Komisije već su najavili brojna pitanja o utrošku ovih sredstava, ali i o nedonošenju zakona o vanjskim poslovima, sporosti u realizaciji višegodišnjih kapitalnih izdataka te rješavanju statusa imovine dobivene sukcesijom. 

Jedno od pitanja postavljeno predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova BiH koji su prisustvovali sjednici Komisije bilo je i ono Dušanke Majkić, zastupnice SNSD-a, koja je kazala da ima informaciju da sada i vozači u bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu imaju status diplomata!?

Zanimljivo je da Majkić na sjednici Komisije nije dobila odgovor od predstavnika Ministarstva na ovo pitanje, koje nije dodatno obrazlagala. Na naš upit o tome je li moguće da su i vozači u rangu diplomata, jučer je Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću u MVP-u, rekao da je status diplomatskog osoblja jasno reguliran. 

- Status diplomatskog osoblja u diplomatskim misijama stranih zemalja u BiH i naših u stranim zemljama je definisan Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima. Tom konvencijom nije predviđen diplomatski status za tehničko osoblje ambasada - kazao je Regoje.