BIH

Položeno cvijeće na spomenik borcima NOR-a i žrtava fašističkog terora

Dan oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu

P.M.

4.10.2015

Povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja Trebinja u Drugom svejtskom ratu, predstavnici gradske administracije, SUBNOR-a Trebinja i SP RS položili su cvijeće na spomenik borcima NOR-a i žrtava fašističkog terora.

U spomen kosturnici sahranjeni su posmrtni ostatci 1.860 boraca NOR-a, a u Drugom svjetskom ratu izginulo je preko 3.000 pripadnika NOR-a sa područja trebinjske opštine.

Rajko Ćapin (SP), načelnik odjeljenja za boračko –invalidsku zaštitu Grada Trebinja, zahvalio je prisutnim što su došli da se poklone poginulim borcima Trebinja u II svjetskom ratu. 

”Radostan sam što smo se našli na ovaj dan sa evociramo uspomene na naše pretke i na slavnu epopeju Grada Trebinja, epopeju koja govori o načinu kako se može izvojevati pobjeda, nad mnogostruko jačim i samo po oružju nadmoćnijim neprijateljem. Ali kada se brani rodna gruda, kada se nađu prijatelji bez obzira na vjeru i naciju i  kada znaju šta brane, oni i te kako mogu pokazati svoju snagu, a to su oni ćije su kosti ovdje pohranjene pokazali i da mogu. Naša je dužnost sveta da čuvamo i pronosimo duh antifašizma koje je uvijek krasilo naš grad. Tako je danas, tako je bilo prije, a tako će biti i ubuduće,” rekao je Ćapin.

Prisutne građane, saborce i njihove potomke pozdravio je i Slavko Šanjević, predsjednik Saveza udružnja boraca NOR.a Trebinja.  

 

 

 

 

P.M.