BIH

Održana 6. traktorijada u Fojnici

Prodefilovali ulicama

H. ČUKLE

4.10.2015

U Fojnici je održana 6. po redu tradicionalna "Traktorijada 2015" koju organizira Mjesna zajednica Ostružnica, svakog prvog vikenda u mjesecu oktobru.Nakon okupljanja u Ostružnici , gdje su se igrala narodna kola na asvaltu, kolona traktora je krenula do Fojnice i dalje preko izletišta Malkoć i naselja Korita do izletišta Vladića vrh.Tu je nastavljeno druženje uz bogatu trpezu i muziku uživo do večernjih sati.

- Traktorijadu organiziramo svake godine pri kraju poljoprivredne sezone, kako bi vidjeli sa kakvom mehanizacijom poljoprivrednici Fojnice raspolažu.Ove godine je manje učesnika, ima nas 30, razlog je taj što neki poljoprivrednici još rade na njivama, a i ekonomska je kriza.Ovdje smo da se družimo i razmjenemo neka iskustva koja se tiču nas poljoprivrednika. Radit ćemo u buduće da ova manifestacija bude još masovnija, gdje ćemo dovesti i goste prijatelje iz nekih okolnih općina - kaže Jasmin Šarac, jedan od organizatora traktorijade.

Najstariji traktor na ovogodišnjoj traktorijadi je vlasništvo Samira Duraka iz Ostružnice općina Fojnica.

- Ovaj traktor je proizveden 1954 godine u Austriji.Prije 35 godina ga je kupio moj djed Osman Durak od jednog čovjeka u Gornjem Vakufu. On je "austrodizel", dvoklipni traktor, jačine je 30 konjskih snaga, a može se paliti na kurblu, a ima i alnaser. Sve je još na njemu njegovo fabrički, nikad dio nije zamjenjen, zaradio je sam sebe više puta. Sad služi nama za lične potrebe - kaže njegov vlasnik Samir Durak.

Četiri godine mlađeg limenog ljubimca od Durakovog traktora ima Elmedin Karahmet iz Ostružnice općina Fojnica, koji nam je kazao da je njegov traktor 1960 godine sa dva klipa napravio neki inženjer Jak Dietrichs Nachf iz Njemačke. Prije dvadeset godina su ga Karahmetovi kupili i sa nnjim malo radi, kako kaže Almedin Karahmet, voli da ima takvu mašinu kod sebe i sa njim dolazi na ove traktorijade.