BIH

Momčilo Mandić osumnjičen za silovanje na Ilidži 1992. godine

Advokat Duško Tomić saslušan u svojstvu svjedoka u SIPA-i

Am. KOVAČ

4.10.2015

Advokat Duško Tomić prije nekoliko dana dobio je poziv od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi, u svojstvu svjedoka, dao iskaz na okolnosti dešavanja od 19. maja 1992. godine kada je najavljeni konvoj “Dječije ambasade Međaši”, a u kojem je bilo oko 5.000 majki i djece zaustavljen u naselju Ilidža u Sarajevu, koje je u to vrijeme bilo pod kontrolom Karadžićeve vojske. Konvoj je na Ilidži zadržan nekoliko dana.

Djeca u autima 

Ovu informaciju potvrdio nam je Tomić, koji je i tada kao i sada bio generalni sekretar “Dječije ambasade Međaši” i glavni koordinator evakuacije djece iz Sarajeva.

- Tačno je da sam pozvan u prostorije SIPA-e da dam izjavu na te okolnosti. Tamo su mi pokazali fotografiju jedne prelijepe žene, a koja tereti Momčila Mandića, koji je u to vrijeme bio ministar pravde u Vladi Republike Srpske, i izvjesnog Mongu da su je silovali. Ona je kazala da je u to vrijeme i mene vidjela na Ilidži. Tačno je da sam bio na Ilidži 20. maja jer sam, kao generalni sekretar “Dječije ambasade Međaši”, pokušao da izdejstvujem da se majke i djeca koji su bili u tom nezakonito zaustavljenom konvoju puste, i to sam rekao i istražiteljima. Tada sam vidio majke i djecu u autima pored puta. Također, neke su majke i djeca bile smješteni u Sportskoj sali na Ilidži. No, ja nisam ulazio u Sportsku salu. Inspektori SIPA-e su od mene tražili da svjedočim o tome da li sam vidio tu određenu žensku osobu tada. Rekao sam istražiteljima da ne prepoznajem ženu sa fotografije – kazao je Tomić.

dusko-tomic

Tomić: Dao iskaz u SIPA-i

On je dodao da je inspektorima kazao da Mandića poznaje od kada ga je branio pred Sudom BiH, i jer je bio s njim i u Hagu, a da je za Mongu čuo da se predozirao drogom na Ilidži.

Razjasniti zločin

- Momčila Mandića tada nisam vidio na Ilidži ali sam dobio informaciju da je u to vrijeme bio na Ilidži. U ime “Dječije ambasade” osuđujem svaki zločin, a pogotovo ko je zloupotrijebio konvoj jer tada nije postojao nijedan element da bi se majke i djeca zaustavli na Ilidži i to je klasični ratni zločin. Dajem punu podršku SIPA-i da razjasni taj zločin i neka svako odgovara za svoja djela, kazao je Tomić, dodavši da je tada kontaktirao čak i Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Srbije, kako bi taj konvoj sa majkama i djecom bio pušten da prođe.

Tomić je dodao je u to vrijeme na Ilidži vidio i Milorada Ulemeka Legiju koji je telefonom obavještavao Željka Ražnatovića Arkana da je zaustavio konvoj na Ilidži i da će to moći pogledati na dnevniku. 

- Arkan je tada sugerisao Legiji da se poveže sa Tomom Kovačem, bivšim ministrom MUP-a RS. Vidio sam ja tada i Tomu Kovača na Ilidži, a on se kasnije “vadio” riječima da je Ratko Mladić naredio zaustavljanje konvoja, a što je Mladić u Hagu negirao.  No, nisam očekivao da će biti i takvih sumnji da su određene majke seksualno zlostavljane u toku tih dana. Ali neka se dokaže istina i neka svako odgovara za svoje grijehe, kazao je Tomić.

Tomić je na kraju dodao da se Mandić trenutno nalazi u Beogradu, a da u Republici Srpskoj ima nekoliko svojih benzinskih pumpi.