NOGOMET

Željezničar u 106. okršaju gradskih rivala dočekuje Sarajevo

Nova fešta u "Dolini ćupova"

Autor:A. ČULIĆ - A. DRINJAKOVIĆ

4.10.2015

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva danas će upriličiti nešto što bi se trebalo nazvati spektaklom, a što prethodnih godina u većini slučajeva nije opravdavalo taj epitet. 

"Dolina ćupova" bit će poprište 106. derbija vječitih rivala, a već dugo jedan tim nije okarakteriziran kao izraziti favorit koliko su to ovog puta gosti s Koševa. Iza ekipe "Plavih" turbulentan je period, na koji bi se zaboravilo pobjedom u ovakvom meču, ali novi trener Edis Mulalić, koji je u prethodnih šest dana pokušao psihološki vratiti ekipu, ne želi stavljati svoje igrače pod pritisak.

Nema nepoznanica

- U prošloj utakmici igrali smo protiv ekipe u bijelim dresovima, sad igramo protiv tima u bordo opremi. To je jedina razlika između ovoga i drugih mečeva. Logično je da je sada u fokusu derbi, ali sve je o njemu rečeno. Drago mi je da nas komšije cijene. 

Ako neko misli da može među nama biti nepoznanica, onda je glup. Onda smo svi mi glupani, i igrači oba tima, i treneri, kompletan stručni štab - govori Edis Mulalić, koji će od svojih igrača tražiti samo da ono s treninga prenesu na teren.

- Ja želim s igračima imati luđačko-prijateljski odnos. Do prije samo nekoliko godina bio sam u njihovoj koži, sve što oni žive, i ja proživljavam. Posljednji derbi odigrao sam 2009., a sad sam u ulozi trenera. To ne znači da neću i ja igrati, oni će biti na terenu, ja samo dva metra pored. Ako treba poginuti, ginut ćemo zajedno. 

U mojoj filozofiji najbitniji je odnos, moramo u svakom trenutku znati šta želimo, moramo imati na umu da je Željo golem klub i šta znači igrati za Želju. Danas nam treba ta luđačka agresivnost kada smo bez lopte te smirenost i hladna glava kada je u našem posjedu. Protiv Travnika nam je srce bilo malo, u svakoj narednoj utakmici od svojih igrača očekujem ogromno srce, a to će navijači znati pozdraviti. Ja ih pozivam da nas podrže, a stvari će se vrlo brzo promijeniti nabolje - riječi su Mulalića, koji nije želio otkriti u kojem će sastavu igrati, naglasivši da u glavi ima dvije taktičke varijante.

S druge strane, bordo tim na Grbavicu stiže nakon serije od tri uzastopne pobjede u Premijer ligi, gdje je postigao devet golova, sačuvavši svoju mrežu. Glavni aduti aktuelnog prvaka bit će golman Matej Delač i napadač Leon Benko, koji je sa sedam pogodaka trenutno najbolji strijelac lige. 

- Naravno, moj cilj je da sačuvam mrežu, ali ne mogu ništa obećati. Na Grbavicu stižemo riješeni da ispunimo zahtjeve šefa stručnog štaba Miodraga Ješića. Vjerujemo u njega, njegove zamisli i njegovu taktiku i nadamo se da ćemo to pokazati na terenu. Ne želim da izdvajam pojedince iz redova Željezničara, fudbal je timska igra i svi su opasni - rekao je Delač.

Velika želja

Benki će ovo biti drugi vječiti derbi.

- Bit će napeto od prve minute. Ovo je posebno za sve, igrače, navijače, trenere... Ako ispunimo na terenu ono što šef kaže, sve će biti uredu. Volim igrati utakmice pod pritiskom.  Ukoliko budemo na svom nivou, vjerujem da možemo do trijumfa. Nisam opterećen postizanjem golova. Naravno, u svakom meču želim postići gol, ali je važnije od toga da pobijedimo i da se radujemo s našim navijačima - istaknuo je Benko. 

"Al Shiddi" Željin partner

Na jučerašnjoj konferenciji za medije upriličeno je potpisivanje ugovora o saradnji između Željezničara i Grupacije "Al Shiddi", koja je partner s FK Sarajevo te RK Vogošća. Ugovor je potpisan na godinu, a logo kompanije "Al Shiddi" naći će se na dresu Željezničara ispod broja na leđima.