BIH

Borenović: Posebna sjednica bit će početak političkog kraja SNSD-a

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa i šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu RS

Autor:(Am. K.)

4.10.2015

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o radu Saveza za promjene na nivou BiH označit će početak političkog kraja SNSD-a, tvrdi potpredsjednik Partije demokratskog progresa i šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu Republike Srpske Branislav Borenović.

Ističući da SNSD to zasjedanje želi da pretvori u svojevrsni politički sud, on je rekao da će onda i sam SNSD, koji se postavlja da je iznad sudova i tužilaštava, morati da položi račune za protekla dva mandata u vlasti i na nivou Republike Srpske i BiH, te da PDP priprema prvih 124 pitanja na koje će SNSD morati da da odgovor.

- Svako od tih 124 pitanja je afera sama za sebe. Zloupotrebe, korupcije, mito, pa čak i kriminalnih aktivnosti pod pokroviteljstvom SNSD-a - rekao je Borenović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

PDP će tražiti, kaže, odgovore na pitanja o tome gdje je nestao novac iz budžeta Republike Srpske, Fabrike glinice „Birač“, Balkan investment banke, Bobar banke, grantova pojedinih ministarstava, podsticaji... pa do pitanja gdje su Mile Radišić, Dragan Vučetić, ali i ko je ubio Milana Vukelića, ko je skrivio smrt Nikole Đurovića...

- Ta sjednića će biti posebna ne samo po svom karakteru i sadržaju, već će označiti početak kraja SNSD-a. I mnogi su u SNSD-u i vladajućoj koaliciji u strahu od te sjednice i pitanja i afera koje ćemo nametnuti za koje oni misle da su zaboravljene - uvjerava potpredsjednik PDP-a navodeći da su njegova stranka i njeni predstavnici u vlasti na nivou BiH potpuno spremni za ovu sjednicu, kao i Savez za promjene. 

On tvrdi da SNSD "zabavlja narod" optužbama Saveza za promjene za neke komisije i radne grupe koje ne mogu da proizvedu nikakvo pravno dejstvo te strategije koje je usvajao SNSD. Takođe, SNSD i njihove koalicione partnere upozorava da su za osam godina vlasti potrošili desetine milijardi, a "sroznali su Republiku Srpsku na najniže moguće grane".

Komentarišući najave da će se Fond PIO Republike Srpske zadužiti za dodatnih gotovo 100 miliona KM za održavanje likvidnosti i redovnu isplatu penzija, Borenović je rekao da je taj fond već u velikim nepovoljnim kreditima i u deficitu većem od 215 miliona KM, što znači da su to sredstava za tri mjesečne penzije te da za takvo stanje i loš položaj penzionera vlast u Republici Srpskoj mora da odgovora.

Borenović je rekao i da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer u Trebinju uvrijedio građane Republike Srpske tvrdnjom da posla ima, ali da stanovnici Republike Srpske neće da rade, ako posao nije u energetskom sektoru i "Telekomu".