GLOBUS

U avionu ga ugrizao pauk, otrov mu počeo nagrizati meso, u zadnji trenutak stigao u bolnicu

Tužit će avioprijevoznika

Autor:(Am.K.)

4.10.2015

Pravnik Jonathon Hogg (40) iz Londona umalo je izgubio nogu nakon što ga je usred leta u avionu Qatar Airwaysa ugrizao otrovni smeđi pauk samotnjak. Kako prenosi CBS News, Hogg je prije tri mjeseca letio iz Dohe za Južnoafričku Republiku kada ga je u avionu ugrizao pauk, čiji je otrov za čovjeka izrazito opasan.

Noga mu se skoro rasprsnula

- Osjećao sam bol koja je bila jača od bilo čega što sam u životu iskusio. Kada sam stigao u bolnicu, noga mi se skoro rasprsnula. Jako je natekla, zagnojila se, bila je crna', ispričao je Hogg, koji je odlučio tužiti katarskog avioprijevoznika.

Liječnici kažu da mu je paukov otrov počeo nagrizati tkivo te da bi, da nije stigao na vrijeme u bolnicu, gotovo sigurno ostao bez noge, a možda bi i umro. Ovako mu je nakon tri operacije i presađivanja kože noga spašena, ali ni tri mjeseca nakon ugriza još se nije u potpunosti oporavio.

- U avionu mi je bilo jako neudobno pa sam u potrazi za najboljim položajem u jednom trenutku odlučio prekrižiti noge. Tada sam osjetio slabašnu bol u lijevoj nozi. Upalio sam svjetlo i vidio pauka kako trči po podu, a stjuardesa je prestravljeno viknula: 'Pauk!'. Ipak, tada još nisam znao je li me ugrizao jer bol uistinu nije bila snažna, priča Hogg.

No, njegovo se stanje nakon slijetanja u Cape Town, u koji je došao na aktivni godišnji odmor - planirao je roniti s morskim psima, ubrzo počelo pogoršavati. 
Noga mu je natekla, ali isprva je pomislio da je možda riječ o poremećaju cirkulacije nakon dugog leta pa je popio tabletu protiv bolova.

Potražio ljekarsku pomoć

Sutradan mu je bilo još lošije pa je potražio ljekarsku pomoć. Ostao je zapanjen kada su mu doktori rekli da je za sve kriv ugriz pauka te da hitno treba na operaciju. Prvim su mu zahvatom morali odstraniti tkivo koje je nagrizao otrov. Bio je sav u zavojima, a kaže da ga je šokirao prizor vlastite noge kada je sve zavoje skinuo.

'Znao sam da je loše, ali ni na kraj pameti nije mi bilo da sam umalo ostao bez noge. Kada sam vidio što je ostalo od nje... Bio je to prizor nalik scenama iz horor filmova. Toliko su toga odrezali, bio sam slomljen', priča Hogg, inače šef pravne službe u jednoj telekomunikacijskoj kompaniji u Velikoj Britaniji.

Prema svemu sudeći, uskoro će morati na novu operaciju jer se čini da presađivanje kože nije sasvim uspjelo. Kaže da ga je uhvatio strah od letenja, a boji se i da se možda više neće moći baviti sportom - uz ronjenje najveća su mu ljubav kick boks i nogomet.

U Qatar Airwaysu kažu da jako vode brigu o sigurnosti i zdravlju svojih putnika, a u konkretnom slučaju tvrde da zasad nisu dobili bilo kakvu obavijest o pokretanju tužbe. 'S gospodinom Hoggom smo komunicirali samo jednom, putem naše web stranice na kojoj je sedmicu nakon leta ostavio pritužbu', navodi kompanija u saopćenju.