BIH

Čović: Dijalog Radončića i Izetbegovića nije moj lični, već interes države

Čelnik Predsjedništva BiH po povratku iz Njujorka poručio

M. SMAJKIĆ

4.10.2015

Ako mi želimo kod Hrvata homogeniziranu strukturu u vlasti, onda tako treba biti i kod Bošnjaka, jer bez toga mi ozbiljne projekte ne možemo provesti, izjavio je jučer u razgovoru s novinarima u Mostaru, a nakon što se vratio iz Njujorka, Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Govoreći o razgovorima lidera SDA i SBB-a Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, on je istakao da je bio snažan zagovornik dijaloga u posljednjih godinu dana.

- To nisam govorio zbog personalnog interesa, poznanstva, već realne procjene. Da bismo mi dobili stabilnu većinu u Federalnom parlamentu te na ovaj način skoro dvotrećinsku državnu, koja osigurava promjenu Izbornog zakona i druge reformske, socijalne, ekonomske zakone, nužno nam je takvo snaženje i ja ću ga i dalje podupirati – rekao je Čović. 

Graditi klimu

Istakao je da su mu neki zamjerali zbog takvih stavova, ali da se pokazalo da je bio u pravu. 

- Mi ćemo graditi klimu da ti razgovori zažive na način da možemo kazati da imamo jednu snažnu parlamentarnu većinu na svim razinama sa SBB-om - potcrtao je Čović.

On je govorio i o veoma uspješnoj misiji u Njujorku, gdje je bh. delegacija na čijem je čelu bio ostvarila značajne diplomatske kontakte, a Čović imao zapažen govor u Generalnoj skupštini UN-a. Također, Čović je prisustvovao i samitu o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma, a imao je brojne bilateralne sastanke, između ostalih s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-munom. 

 - Sama činjenica da smo dio tog velikog svijeta, jedne takve velike obitelji, grupacije koja šalje jasne odgovore kako globalno gledati na probleme u svijetu, za nas je preznačajna - kazao je Čović.

No, kako je istakao, najvažnija poruka koja je poslana jeste da je BiH imala jedinstveno stajalište.

 - Trebamo nastaviti u tom pravcu i kada je u pitanju naš put prema Briselu i Evropskoj uniji, odnosno NATO-u i, uopće, komunikacija sa UN-om. Jednostavno, ne vidim drugog puta do pokazati da znamo razmišljati na isti način i graditi interese svih u BiH da to bude odraz razmišljanja onoga što jeste BiH, zajednica tri jednakopravna naroda koji znaju što hoće i mogu pokrenuti BiH, kako bi izgradili društvo u kojem će ljudi ostajati, a ne odlaziti – iznio je Čović.

Globalni problemi

Osvrnuvši se na prijem koji je organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama (Barack), s kojim se susreo, kao i s kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, Čović je kazao kako je činjenica da oni vrlo dobro znaju odnose u BiH, iako su im, možda, na margini interesa u odnosu na globalne probleme koji danas opterećuju svijet. 

Čović je jučer u Mostaru otvorio Šesti međunarodni džudo turnir "Borsa Open 2015", kazavši da mu je to najdraži događaj koji je u proteklih godinu dana otvorio u ime Predsjedništva BiH.

Izmijeniti Izborni zakon

Čović je naveo da je vrlo precizno na sastancima rekao da BiH želi do kraja januara naredne godine, eventualno februara, aplicirati za članstvo u EU. Iako za takvo nešto, napomenuo je, nema još mnogo prepreka, ipak takvo nešto treba dostići.

- Mi želimo u tom periodu izraditi Izborni zakon koji bi već u osnovi riješio neka od pitanja i strahova koji još u unutarnjem planu postoje, kada je u pitanju da će neko nekome birati predstavnike bez obzira na to veže li se to uz „Sejdić – Finci“ ili neke druge razine vlasti. Ako bismo to uspjeli, u njega bi bili ugrađeni Grad Mostar, „Sejdić – Finci“ i druga tehnička pitanja i napravili bismo ogroman iskorak. Onda bismo na miru mogli govoriti o reorganiziranju bh. društva - kazao je Čović.

 

Anketa: Od dogovora najviše koristi ima BiH

anketa-cd

Sinoćnja anketa Centralnog dnevnika

Većina građana smatra kako će od dogovora Izetbegovića i Radončića imati Bosna i Hercegovina, objavljeno je sinoć u anketi Centralnog dnevnika Face TV Senada Hadžifejzovića. 

Na pitanje ko će od eventualne koalicije SDA i SBB imati najviše koristi čak 62 posto onih koji su glasali je reklo - BiH. Njih 12 posto smatra da će to biti Bošnjaci, do po 13 posto smatra da će koristi od toga imati Izetbegović i Radončić.